Amerikaanse mariniers op weg naar Libië
TRIPOLI (ANP/AFP) – Twee Amerikaanse marineschepen zijn op weg naar Libië. De USS Kearsarge en de USS Ponce varen woensdag door het Suezkanaal in Egypte. Officieel moeten ze helpen bij eventuele hulpverlening aan Libië, maar het Witte Huis laat doorschemeren dat „niets wordt uitgesloten”.
De twee amfibische marineschepen, speciaal uitgerust voor een inval, kunnen duizenden mariniers vervoeren. Behalve de Verenigde Staten hebben ook landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland marineschepen voor de kust van Libië. Een Zuid-Koreaans marineschip, dat naar Benghazi zou varen, stoomt op bevel van Seoul door naar de Libische hoofdstad Tripoli, aldus het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap.
De angst voor militair ingrijpen heeft geleid tot de eerste scheuren in het internationale front tegen de Libische leider Muammar Kaddafi. China heeft laten weten „verontrust” te zijn over eventuele militaire acties, Frankrijk noemt het „geen prioriteit”. Beide landen hadden vorige week nog ingestemd met VN-sancties tegen Kaddafi en zijn naasten.
Een van de mogelijke maatregelen tegen Libië is het instellen van een vliegverbod. Groot-Brittannië heeft dat geopperd. Met de no-flyzone moet worden voorkomen dat Kaddafi de luchtmacht kan inzetten tegen demonstranten. Rusland ziet het verbod echter niet zitten. Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemde de maatregel „overbodig”. Russische staatsmedia hebben, op gezag van legerleiders in Moskou, de berichten over eerdere bombardementen op betogers tegengesproken.
Militaire steun van het buitenland speelt ook door de hoofden van de Libische rebellenleiders. Ze overwegen luchtsteun te vragen aan de internationale gemeenschap. Volgens een woordvoerster van de opstandelingen wil de rebellencoalitie mogelijk een no-flyzone aanvragen. Andere bronnen meldden dat de opstandelingen mogelijk om aanvallen op strategische doelen zullen verzoeken.
Militair is er verdeeldheid, diplomatiek blijft er eensgezindheid tegen Kaddafi. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Libië dinsdag geschorst als lid van de VN-mensenrechtenraad. Het besluit van de 192 lidstaten was unaniem. De Mensenrechtenraad in Genève had vorige week zelf om de schorsing van Libië gevraagd vanwege de „grove en systematische schendingen van de mensenrechten” in het Noord-Afrikaanse land.