Binnenland

Peilingen weinig rooskleurig voor CDA

Dat het CDA de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag gaat verliezen, is duidelijk. De vraag is alleen: hoe zwaar? Bij deze regionale stemming domineren niet alleen de landelijke thema’s, maar ook de nationale enquêtes. Toch druppelen er ook regionale peilingen binnen.

1 March 2011 12:23Gewijzigd op 14 November 2020 13:54
Foto ANP
Foto ANP

Die zijn voor het Christen-Democratisch Appèl niet echt rooskleurig. Al eerder werd bekend dat het CDA in Limburg zou terugzakken van 18 naar 5 zetels, slechts een vierde van het huidige aantal. In Zeeland zou het iets minder erg gaan, met een halvering van de huidige 10 naar 5 zetels, evenals in Gelderland, van 15 naar 8 Statenzetels.

Inmiddels is ook een peiling van Maurice de Hond over Noord-Brabant bekend. Daarin zouden de christendemocraten met twee derde zakken van 18 naar 7 zetels. Hoeveel de kleinste regeringspartij ook verliest, deze prognoses dreigen.

Noord-Brabant

Volgens de peiling verliezen de drie traditionele bondgenoten in Provinciale Staten van Noord-Brabant, VVD, CDA en PvdA, hun meerderheid. Ze zouden uitkomen op 25 van de 55 Statenzetels. CDA, PvdA en VVD vormen sinds 1974 de coalitie in Noord-Brabant. De VVD zou met 12 zetels de grootste partij worden, gevolgd door de PVV met 10 zetels. De PvdA krijgt ook een tik: van de 8 zetels blijven er nog 6 over.

Als de uitslag werkelijkheid wordt, is het CDA voor het eerst in de geschiedenis van Noord-Brabant niet meer de grootste partij. Voor 1974 had de Katholieke Volkspartij (KVP) als voorganger van het CDA het altijd alleen voor het zeggen dankzij een absolute meerderheid.

Noord-Holland

Ook in Noord-Holland lijkt het CDA de grote verliezer te worden. Volgens een gisteren bekend geworden peiling van Maurice de Hond daalt de partij van 10 naar 4 zetels. De PVV zou de tweede partij worden. Vanuit het niets komt de PVV met 9 zetels de 55 leden tellende Staten binnen. De VVD zou net als bij de vorige verkiezingen 13 zetels halen. De PvdA daalt in de enquête van 11 naar 9 zetels en de SP zou van 9 naar 7 zetels gaan. Nieuwkomer 50-Plus zou 2 zetels halen.

Limburg

Ook al wordt het CDA in Limburg mogelijk geminimaliseerd, en zal de PVV mogelijk de tweede partij in deze provincie worden, een coalitie tussen beide partijen lijkt in het gouvernement uitgesloten. Het CDA wil geen coalitie vormen met de PVV als de partij vasthoudt aan het verbod om nieuwe moskeeën te bouwen. „Als de PVV bereid is dat soort standpunten te laten vallen, kan ik met de PVV praten”, zei de Limburgse CDA-lijsttrekker Van Helvert.

Lijsttrekker Stassen van de PVV reageerde dat haar partij ook na de verkiezingen vasthoudt aan het standpunt dat er in Limburg geen nieuwe moskeeën mogen komen. „Dat schrappen we niet”, aldus een stellige Stassen.

Dissident (I)

De website van het dissidente Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Vural is zaterdagavond op zwart gegaan. Op de site stond rond elf uur te lezen dat de pagina „wegens technische problemen offline is.” De kritische Vural stelde op zijn website dat de Provinciale Statenverkiezingen morgen tot een „Tweede Bevrijdingsdag” moeten leiden. Hij riep zijn kiezers ertoe op te stemmen op oppositiepartijen om zo via de Eerste Kamer het gedoogkabinet van VVD, CDA en PVV buitenspel te zetten. Het Statenlid noemde de PVV „ondemocratisch” en „haatzaaiend.” Vural is overigens geen kandidaat-Statenlid. CDA-lijsttrekker Spies stelde zaterdagochtend dat de oproep van Vural haar „verdriet” deed.

Dissident (II)

Vural is niet de enige dissident die ertoe oproept niet op de eigen partij te stemmen. Oud-VVD-minister Winsemius heeft zondag natuurminnaars ertoe opgeroepen niet op VVD, CDA of PVV te stemmen. De voormalige minister van Milieu en oud-voorzitter van Natuurmonumenten vindt dat de fout ten aanzien van het natuurbeleid in het regeerakkoord moet worden hersteld. Zo moet de Ecologische Hoofdstructuur worden afgemaakt. Het VVD-lid verweet CDA-staatssecretaris Bleker van Landbouw zondag in het programma Vroege Vogels dat hij deze natuurlijke verbindingszone sterk wil beperken.

Spugen in eigen bron

De Gelderse SGP-lijsttrekker Klein noemt dinsdag in zijn blog op www.refdag.nl/staten de opstelling van onder anderen Winsemius „spugen in de bron waaruit je hebt gedronken.” Ook oud-minister en CDA-zwaargewicht Veerman uit veel kritiek op het natuurbeleid van het kabinet, waarin zijn partij is vertegenwoordigd. Klein noemt deze houding „jammer en zeer laakbaar. Dit komt het electoraat van de politieke partij niet ten goede. Is het spuwgedrag te vergelijken met afgunst of jaloezie? In ieder geval is het niet als positieve reflectie van de vorige generatie te duiden. Daarmee zegt het meer van degene die spuugt dan op wie wordt gespogen.”

Verspilde moeite

De Zuid-Hollandse CDA-lijsttrekker Spies had behalve met haar kritiek op Vural zaterdag nog meer pijlen op haar boog. Ze kritiseerde het onderzoek dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) momenteel uitvoert naar de mogelijkheden van een tolsnelweg tussen Amsterdam en Rotterdam. „Verspilde moeite” noemde ze het onderzoek naar de snelweg. Dat wordt gedaan op instigatie van de landelijk gedoogpartner PVV, straks een factor van betekenis in de provincie.

Volgens de partij van Wilders wordt door zo’n extra snelweg de filedruk op de A4 en de A13 verminderd. Volgens Spies behelst het filevraagstuk echter „meer dan asfalt alleen.” Ze wees op mogelijkheden van onder meer vervoer over water.

Minder volmachten

Strengere regelgeving heeft er mogelijk toe geleid dat er morgen minder per volmacht wordt gestemd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 machtigde 8 procent van de stemmers iemand om voor hem of haar te stemmen. Dat was bij de verkiezingen in 2006 nog 12 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorig jaar is de regelgeving rond stemmen met een volmacht verscherpt. Nu kan alleen met een kopie van het identiteitsbewijs van degene die de volmacht geeft een stem worden uitgebracht. Volgens het CBS kan dat ook „een dempend effect” hebben voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De opkomst bij de Statenverkiezingen daalt al decennialang. In 1995 was die voor het laatst boven de 50 procent (50,2). Vier jaar geleden kwam 46,3 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Maurice de Hond verwacht dat ook morgen niet meer dan de helft de moeite neemt om naar een stemlokaal te gaan. En dat ondanks de nadruk die partijen er deze verkiezingen op leggen dat een stem twee keer meetelt, namelijk óók voor de Senaat.

KoeKoe

De Partij voor de Dieren in Gelderland heeft een navigatiesysteem ontwikkeld waarop burgers kunnen zien hoeveel dieren zich in de megastallen bevinden waar ze als automobilist langsheen rijden.

Zo zouden er veel varkens en koeien zijn ten westen van de snelweg A30, Ede-Barneveld. Omdat het systeempje op de TomTom kan worden geïnstalleerd, noemt de PvdD haar verkiezingsstunt de KoeKoe. Ook langs spoorlijnen zijn er veel dieren in grote stallen te vinden.

PvdD-leider Thieme deelde maandag in Tienhoven (U.) als verkiezingsstunt ”kogelvrije vesten” uit aan huispoezen. Deze zijn bestemd om tegen te gaan dat de huisdieren worden doodgeschoten bij de jacht in de provincie Utrecht op wilde katten. De kat die op de foto ging, moest er niet veel van hebben: zij ging er na de poseersessie er hard vandoor.

Adoptie Statenleden

Het actiecomité Red onze Polders is een ”adoptieprocedure” gestart om Zeeuwse Statenleden bij de les te houden rond de ontpolderingsproblematiek. Het actiecomité biedt de Statenleden aan hen „te helpen” bij de beoordeling van ontpolderingsvraagstukken. In Zeeland bestaat er veel verzet tegen voorstellen tot ontpoldering, zoals recent die van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Het actiecomité pretendeert de afgelopen jaren veel kennis te hebben gekregen op het gebied van ontpolderingen. „Deze kennis willen wij graag delen met alle Statenleden.” Een lid van het actiecomité neemt na de verkiezingen contact op met alle Statenleden. „Zeeuwen houden zich aan hun woord. Dat verwachten wij ook van onze nieuw benoemde volksvertegenwoordigers”, zo voegt het actiecomité er dreigend aan toe.

’s Nachts stemmen

Burgemeester Crone van Leeuwarden en de commissaris van de Koningin van Friesland, Jorritsma, brengen vannacht rond het middernachtelijk uur hun stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen. In de stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden is hiervoor een speciaal mobiel stembureau ingericht. Leeuwarden wil hiermee en met een ‘verkiezingsfeest’ het stemmen voor jongeren en voor ‘vroegstemmers’ aantrekkelijker maken. Stemmen bij De Harmonie kan tot 6.30 uur. Het mobiele stembureau wordt morgen vooral ingezet om studenten van de hogescholen van dienst te zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer