Buitenland

Opstandelingen veroveren stad bij Tripoli

TRIPOLI (ANP/RTR/AFP) – Opstandelingen in Libië hebben zondag bezit genomen van de stad Zawiyah, 50 kilometer ten westen van hoofdstad Tripoli. „We willen dat het regime snel vertrekt”, riepen betogers, na enkele dagen van zware gevechten met het leger.

28 February 2011 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 13:53
Foto EPA
Foto EPA

De verovering van de stad bleek uitgerekend toen het regime buitenlandse journalisten wilde tonen dat het de stad nog onder controle had. De troepen van leider Muammar Kaddafi hebben de stad nog wel omsingeld.

Het oosten is al in handen van opstandelingen. In de stad Misrata zeggen bewoners dat ze een tegenaanval van militairen hebben afgeslagen. In Benghazi, waar de opstand begon, heeft een voormalige justitieminister een voorlopig bestuur gevormd.

Zelfs enkele wijken van Tripoli zijn in handen van opstandelingen gekomen. Na vijf dagen van intense gevechten hebben de veiligheidsdiensten de arbeiderswijk Tajoura verlaten. Bewoners hebben barricades opgeworpen van stenen en palmbomen.

De Libische staatstelevisie toonde nog beelden van Kaddafi-aanhangers op het Groene Plein in Tripoli, maar journalisten daar schatten hun aantal op hooguit tweehonderd.

Bij banken in Tripoli vormden zich zondag lange rijen. Mensen wilden de 500 Libische dinars (circa 375 euro) ophalen die Kaddafi had beloofd als extraatje voor elk gezin. Maar de meesten kregen hun geld niet. „Ze maakten slechts een kopie van onze identiteitsbewijs en schreven onze namen op een lijst”, zei een man.

Kaddafi zei zondag nog op de Servische tv dat hij in Libië blijft. Hij gaf opnieuw terreurnetwerk al-Qaeda en buitenlanders de schuld van de opstand. Kaddafi zei verder dat er helemaal geen onrust is in Libië. „Het Libische volk steunt mij. Kleine groepen rebellen zijn omsingeld en worden aangepakt”, zei Kaddafi zondag tegen het Servische tv-station Pink.

Volgens hem zijn er nu geen gevechten. „Er zijn geen incidenten momenteel. Libië is compleet rustig. Er is niets ongewoons”, zei Kaddafi in het telefonische interview, dat tien minuten duurde.

Hij zei wel dat er mensen waren vermoord door terroristen. Die terroristen zijn zonder twijfel lid van al-Qaeda, zei de Libische leider.

Libië loopt intussen snel leeg. Bijna honderdduizend Tunesische en Egyptische werknemers hebben het land verlaten, evenals de laatste westerlingen. China stuurt vijftien vliegtuigen per dag om de circa 30.000 Chinese bouwvakkers en andere werknemers terug te halen.

Nu de meeste westerlingen weg zijn, sluiten ook hun ambassades de deuren. Nederland heeft nog geen besluit genomen. Nog zeker tien Nederlanders willen Libië uit.

De meeste wereldleiders vragen Kaddafi om op te stappen, nu de betogers bijna het hele land hebben overgenomen. Na de Franse president Nicolas Sarkozy, deed ook zijn Amerikaanse collega Barack Obama dat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat „zijn tijd al lang voorbij is”. De Nederlandse regering heeft zich nog niet uitgesproken. De Belgische EU-commissaris Karel De Gucht (Handel) vindt dat de nationale leiders voor hun beurt spreken: hij vindt dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton het geluid namens de hele EU moet vertolken.

De kans bestaat dat Kaddafi zich in Den Haag komt verantwoorden voor de bombardementen op zijn volk. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vroeg zondag het Internationaal Strafhof in Den Haag om de gebeurtenissen in Libië te onderzoeken.

De Veiligheidsraad verbood Kaddafi tegelijk om te reizen en geld over te boeken. De raad zet ook een streep door wapenleveringen aan Libië. Het regime had nog 3 miljard euro aan wapenorders uitstaan in Rusland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer