Politiek

Prelude

Komt het kabinet-Rutte/Verhagen meteen ten val als de coalitie er woensdag niet in slaagt om in de Eerste Kamer een meerderheid te behalen? Nee, natuurlijk niet. De linkse oppositie zou dat wel willen, maar politiek en staatsrechtelijk is er geen enkele noodzaak toe. Kabinetten komen ten val als er in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen of afkeuring wordt aangenomen of als een van de coalitiepartijen er –bijvoorbeeld door interne problemen– de brui aan geeft.

28 February 2011 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 13:52

Regeren wordt voor VVD, CDA en PVV wél een stuk lastiger wanneer de Statenverkiezingen niet tot het door hen gewenste resultaat leiden. Het zal voor Rutte en de zijnen een bittere pil zijn als dit ”referendum over het kabinetsbeleid en de gedoogconstructie” woensdag negatief uitvalt. Dan pakken zich wel degelijk donkere wolken boven het Torentje samen.

Onlangs gaf de CU-fractievoorzitter in de Senaat, prof. Schuurman, het kabinet-Rutte/Verhagen, na een slechte score in de provincies, nog hooguit een jaar. Nattevingerwerk? Mmm, het zou niet de eerste keer zijn dat een kabinet ten val komt méde door slecht uitgevallen Statenverkiezingen.

Op 14 oktober 1966 viel, met veel geraas, het kabinet-Cals. Over de oorzaken van de ”nacht van Schmelzer” zijn boeken vol geschreven. Maar een van de factoren die meespeelden waren de voor PvdA en KVP ongunstig verlopen Statenverkiezingen, eerder in dat jaar, waardoor de druk van de PvdA-achterban om uit het kabinet te stappen bijna onhoudbaar werd.

AdJ


Huisvesting

De toekomstige huisvesting van de SGP blijft de gemoederen bezighouden. Het hoofdbestuur heeft de algemene vergadering van de partij, die op zaterdag 19 maart in Hoevelaken bijeenkomt, een voorstel gedaan om een kantoorvilla in Rotterdam aan te schaffen, waarvan bouw en inrichting samen 2,1 miljoen euro kosten. Op dit moment is het partijbureau in Gouda gehuisvest, onder één dak met de Kamer van Koophandel.

Het partijbestuur kreeg veel vragen over de mogelijke verhuizing. De kiesvereniging in Dordrecht heeft een amendement ingediend om een commissie in te stellen die naar een alternatief gaat zoeken, waarbij Dordrecht dan hoge ogen gooit. De SGP werd tot in de vorige eeuw in politiek Den Haag altijd nog de partij genoemd die „het Dordtse geluid” vertolkte, zo hield de voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking in Dordrecht, Berrevoets, onlangs nog voor aan SGP- fractievoorzitter Van der Staaij. Daarmee werd dan vooral gedoeld op de Dordtse synode van 1618-1619, waar de gereformeerde kerk onder meer de remonstranten veroordeelde en de weg vrijmaakte voor een nieuwe vertaling van de Bijbel.

Maar mogelijk kan het amendement van Dordt helemaal niet in stemming komen, zo blijkt uit nadere lezing van een brief die het hoofdbestuur aan de kiesverenigingen stuurde. Het zal waarschijnlijk niet-ontvankelijk worden verklaard. Het enige verzoek dat voorligt is om in te stemmen met een investering hoger dan 226.000 euro. „Niet meer en niet minder. Keuzes zoals door het Hoofdbestuur gemaakt, zijn voorbehouden aan het Hoofdbestuur”, zo schrijft de partijleiding.

Kiesverenigingen hebben dit ook gelezen en peilen nu hun leden met de vraag: Wilt u wel of niet instemmen met het voorstel van het partijbestuur?

Kan nog spannend worden op 19 maart in Hoevelaken.


Hervormd

Oud-minister Veerman van Landbouw heeft niet veel op met de ChristenUnie. In een interview met cv.koers liet de CDA’er optekenen: „De ChristenUnie is toch meer een partij van het eigen gelijk, wat in gereformeerde kringen meer gewoon is dan bij hervormden, waar ik vandaan kom. Het is allemaal te duidelijk: zo zit het en niet anders.”

Zo’n uitlating schreeuwt natuurlijk om een weerwoord. En dat krijgt de CDA’er van vier prominente hervormden, die zich naar eigen zeggen prima thuis voelen in de partij. Lagerwerf-Vergunst, Eerste Kamerlid, Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut, Wiegman-van Meppelen Scheppink, Tweede Kamerlid, en Schipper, wethouder in Nunspeet en voorzitter van de Bestuursvereniging, stuurden Veerman een open brief. Ze spreken daarin hun verbazing uit over de typering die Veerman koos. Ze herkennen zich daar niet in: „Wij zijn helemaal niet zo van ”het eigen gelijk” en evenals u van hervormde huize en nu lid van de PKN. In onze brede kerk hebben we geleerd om te luisteren naar anderen en over onze eigen muren heen te kijken om de samenwerking te zoeken.”

De vier betreuren de uitspraak van Veerman dan ook. Ze vermoeden dat hij de ChristenUnie nog niet goed kent en nodigen hem daarom uit om 18 en 19 maart het bestuurderscongres van de ChristenUnie bij te wonen en nader kennis te maken.

GV


Agenda

De Tweede Kamer doet het in de eerste week na het krokusreces nog rustig aan. Morgenavond en woensdag is er geen plenaire vergadering. Dat heeft te maken met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Morgenmiddag vindt er nog een spoeddebat plaats over de bezuinigingen op een sociale werkplaats in Amsterdam en donderdag discussieert de Kamer onder meer over de „cijfermatige gevolgen van het pakket maatregelen op het terrein van asiel, immigratie en integratie.”

Donderdag debatteert de Kamer in commissieverband en achter gesloten deuren met Kamervoorzitter Verbeet over de ingevoerde vernieuwingen tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur.


Uitspraak van de week

„Ik heb als ambtenaar al gemerkt: een Kamerlid heeft een geheugen van een kind van drie jaar.”

Cees Fasseur, voormalig ambtenaar, hoogleraar en schrijver, vorige week in het opinieweekblad Elsevier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer