Cultuur & boeken

Overdenkingen bij de doop

Boeken over de heilige doop zijn geliefd. Bij de geboorte van een kind geven mensen elkaar graag een boekje over dit onderwerp. Kerkenraden schenken ze ter voorbereiding op de bediening aan doopouders. Ds. M. Golverdingen, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeente te Waarde, schreef een nieuw boek over de doop.

Dr. P. Korteweg
28 February 2011 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 13:52
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Ds. Golverdingen heeft in ”Tot in het duizendste geslacht” zes dooppreken gebundeld. Deze zijn omgewerkt tot leesbare overdenkingen over de doop. Er staan drie meditaties in die zijn ontleend aan het Oude Testament en drie aan het Nieuwe Testament. De tekstkeuze maakt duidelijk dat de Heere Zijn verbond gedenkt tot in het duizendste geslacht.

Met dit boek bedoelt ds. Golverdingen ouders een handreiking te bieden. Zij hebben de verantwoordelijkheid om hun kinderen te onderwijzen in de betekenis van de doop en hen in de middellijke weg tot Christus te leiden. Ds. Golverdingen legt daarbij de verbinding met de dagelijkse praktijk van de opvoeding.

De overdenkingen vallen in twee gedeelten uiteen. Na een exegetisch gedeelte volgt een praktisch gedeelte. In het exegetische deel van de preek gaat ds. Golverdingen in op de betekenis van de tekst. Heel duidelijk wijst hij de twee wegen aan, de weg ten dode buiten Christus en de weg ten leven in Christus.

In de praktische gedeelten bespreekt hij hoofdzakelijk facetten uit het geestelijk leven. Zij zijn meer descriptief van aard, waarschuwend voor onbekeerden en vertroostend voor Gods Kerk.

De schrijver gaat moeilijke thema’s niet uit de weg. Zo spreekt hij in zijn overdenking over Psalm 127 over het kruis van de kinderloosheid. Ook noemt hij de gevaren van de moderne media. Op een pastorale manier stelt hij deze onderwerpen aan de orde.

Uit het boek blijkt duidelijk dat het een voorrecht is om gedoopt te zijn. Dat is de rode draad. Door de doop zijn we afgezonderd in deze wereld, en hebben we een hoge roeping, namelijk om de Heere te leren kennen en Hem te dienen. De doop is de voortdurende prediking van de kracht van Christus’ bloed tot reinigmaking van onze ziel en vergeving van de zonde.

Door de doop zijn we uitwendig ingelijfd in het verbond. We dragen aan het voorhoofd het teken van Gods trouw en van Zijn belofte. We mogen leven onder de uitwendige bediening van het verbond der genade. Dat betekent niet dat we daardoor ook vanzelfsprekend zalig worden. Alleen Christus als het Hoofd van het verbond der genade is Zaligmaker van Zijn Kerk. Wie door een waar geloof aan Hem verbonden is, zal zalig worden.

Wanneer we spreken over de doop, komen onze theologische standpunten naar voren. Dat de doop een teken en zegel is van Gods verbond en van Zijn belofte tot behoud van Zijn kinderen, zoals in de belijdenisgeschriften is verwoord, wordt in dit boekje weinig naar voren gebracht. De sacramenten worden in de Nederlandse Geloofsbelijdenis „een pand van de goedwilligheid en de genade van God” genoemd. De doop wordt daarmee ook een pleitgrond bij God. Wat is het nodig om als ouders werkzaam te zijn met de eigen doop en de doop van de kinderen. De Heere wil Zijn beloften vervullen en door Zijn Geest het geloof in ons hart werken. De doop zal, als het goed is, doen roemen in de soevereine genade van de Heere. Wie innerlijk door het bloed van Jezus Christus gereinigd is van alle zonde zal zich verwonderen over de vrije gunst die eeuwig Hem bewoog.

Tot in het duizendste geslacht. Overdenkingen bij de Heilige Doop, ds. M. Golverdingen; uitg. Den Hertog, Houten, 2010; ISBN 978 90 331 2340 5; 106 blz.; € 12,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer