Binnenland

Democratische Partij wint op Sint-Maarten

De Democratische Partij van Sint-Maarten heeft de meerderheid van de zetels gewonnen in de vrijdag gehouden verkiezingen voor het lokale parlement, de Eilandraad. Daarmee is zowel een aanzet gegeven voor meer autonomie voor Sint-Maarten als voor een nieuw kabinet dat moet worden gevormd door het centrale parlement van de Antillen.

AP
26 May 2003 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Officiële uitslagen gaven de Democratische Partij zes van de elf zetels van de Eilandraad, één minder dan voorheen. De oppositionele Nationale Alliantie won vier zetels en de nieuwe Progressieve Volkspartij sleepte één zetel in de wacht.

„De tijd voor het bedrijven van politiek is voorbij, nu moeten we aan de slag”, zei Sarah Wescott-Williams, de leider van de Democratische Partij. Wescott-Williams wil steun van de centrale regering in Curaçao verwerven voor het streven naar meer autonomie voor Sint-Maarten.

Het kabinet en de premier van de centrale regering op Curaçao traden vorige week af en de verkiezingen in Sint-Maarten hadden invloed kunnen hebben op de formatie van een nieuwe Antilliaanse regering. De uitslag was echter min of meer een bevestiging van de bestaande politieke verhoudingen en zal op het centrale niveau niet veel veranderen.

Het aftreden van de centrale regering, afgelopen dinsdag, was het gevolg van een verlies voor de partij van premier Etienne Ys en een wijziging in lokale coalities. Ys zei dat hij plaats zou maken om de nieuwe meerderheid de agenda van de centrale regering te laten bepalen. In het centrale parlement hebben Curaçao, Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius op grond van bevolkingsstatistieken respectievelijk veertien, drie, drie, één en één zetel.

Aan de verkiezingen voor de Eilandraad van Sint-Maarten werd deelgenomen door 78 kandidaten van zeven partijen. De raad bemoeit zich voornamelijk met lokale aangelegenheden zoals openbare werken, huisvesting en onderwijs. De partij met de meeste zetels in het college, in dit geval dus de Democratische Partij, heeft de meeste invloed op zaken als de autonomiekwestie. De Democratische Partij richt zich ten aanzien van de autonomie in eerste instantie op de regering in Curaçao, de Nationale Alliantie pleitte ervoor rechtstreeks in Den Haag te lobbyen.

Sint-Maarten hield drie jaar geleden een referendum waarin 57 procent zich uitsprak voor afscheiding van de regionale regering in Curaçao, zoals Aruba al jaren eerder deed. De Nederlandse regering stak daar echter een stokje voor.

Sint-Maarten kan nooit écht vertegenwoordigd worden in het centrale parlement, omdat 80 procent van de 45.000 ingezetenen buitenlander is en geen stemrecht heeft. Er werd gestemd door 10.721 kiezers. Vrijdag werd ook door enkele honderden kiezers gestemd voor de eilandraden van Sint-Eustatius en Saba.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer