Buitenland

„Wet spoort niet met kloonpraktijk”

Terwijl het wetenschappelijk onderzoek met genetisch materiaal snel voortschrijdt, blijft de wetgeving op dit gebied achter. Het gevolg hiervan is dat een klein groepje wetenschappers de beslissingen over gevoelige zaken zoals het klonen van embryo’s in handen heeft.

ANP
3 January 2002 11:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:20

Dit vindt M. Kirby, lid van de internationale commissie bio-ethiek van Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. In het jongste nummer van het blad Sources van Unesco wijst hij op de gevolgen van achterblijvende wetten over klonen en embryo-onderzoek, zoals het gevaar van discriminatie op basis van genetische kenmerken. Om hier een einde aan te maken, moet er volgens hem snel een internationaal bindend verdrag komen over het wetenschappelijk onderzoek met erfelijk materiaal.

Een Amerikaans bedrijf heeft varkens gekloond die een gen missen waardoor hun organen minder snel zouden worden afgestoten als ze bij de mens zouden worden geïmplanteerd.

David Ayares, directeur wetenschappelijk onderzoek van het in Virginia gevestigde PPL Therapeutics, sprak van een belangrijke stap voorwaarts in de xenotransplantatie, ofwel het inbrengen bij de mens van dierlijke organen. Bij de gekloonde varkens ontbreekt een van de genen die ervoor zorgen dat het menselijke immuunsysteem een felle tegenreactie op gang brengt waardoor het dierlijk orgaan wordt afgestoten. Maar het is nog niet zo ver dat varkens nu al als donor gebruikt kunnen worden. „We moeten nog wat wijzigingen aanbrengen voordat we het perfecte varken hebben”, zei Ayares.

Varkens zouden als donor kunnen dienen omdat hun organen ongeveer dezelfde afmetingen hebben als die van de mens. Het menselijke immuunsysteem reageert echter vijandig op een suiker waarmee varkensorganen bedekt zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer