Buitenland

Eni: olieproductie voor de helft stopgezet

MILAAN – De Italiaanse oliemaatschappij Eni, de grootste buitenlandse olieproducent in Libië, heeft ruim de helft van haar olie- en gasactiviteiten in het Noord-Afrikaanse land stopgezet vanwege de aanhoudende onrust. Dat zei Enitopman Paolo Scaroni donderdag.

Redactie Digitale Media
24 February 2011 15:05Gewijzigd op 14 November 2020 13:50
Foto EPA
Foto EPA

Het Italiaanse concern produceert 280.000 vaten olie per dag, maar op dit moment is de productie teruggeschroefd tot 120.000 vaten per dag. Volgens Scaroni is het moeilijk aan te geven wanneer de productie weer volledig wordt hervat. Eni wilde verder niet zeggen in welke gebieden de olie- en gasactiviteiten zijn stopgezet. Het oliebedrijf heeft inmiddels het grootste deel van zijn personeel geëvacueerd.

Het Duitse oliebedrijf Wintershall heeft de olieproductie in Libië eveneens stopgezet vanwege veiligheidsredenen. Het concern liet donderdag weten dat de meeste personeelsleden en hun families inmiddels zijn geëvacueerd uit het Noord-Afrikaanse land. Op dit moment zijn er nog 21 internationale medewerkers van Wintershall in Libië. Het Duitse oliebedrijf probeert hen zo snel mogelijk het land uit te krijgen.

Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin vreest dat de groei van de wereldeconomie geschaad wordt door de almaar oplopende olieprijs. Dat zei hij donderdag in Brussel waar hij de Europese Commissie bezocht.

„We zien de risico’s en bedreigingen van de stijgende energieprijzen. Het prijspeil van 118 dollar per vat (Brentolie) is een serieuze bedreiging van de economische groei”, aldus Poetin.

De prijs van Brentolie piekte donderdagochtend op bijna 120 dollar per vat, een stijging van 7,5 procent, door zorgen over het overslaan van de onrust in Libië naar andere olierijke landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Halverwege de middag kostte een vat Brent 114,70 dollar.

Rusland is ‘s werelds grootste olieproducent en een van de belangrijkste olie-exporteurs. „Als de groei van de wereldeconomie afneemt, zal onze economie stevige averij oplopen”, aldus Poetin. Hij verwees onder meer naar het analistenrapport van de Japanse bank Nomura dat woensdag naar buiten kwam en een voorspelling van een olieprijs van 220 dollar per vat bevatte. „We moeten er samen met onze Europese partners alles aan doen om een dergelijke negatieve ontwikkeling te vermijden.”

Poetin sprak zich ook uit tegen de nieuwe energieregels van de Europese Unie, waarbij de productie en levering van elektriciteit en gas gescheiden moeten worden. „Daardoor komen er tussenpersonen in de gashandel, waardoor de prijzen voor eindgebruikers alleen maar verder zullen oplopen. Het is van belang dat we voor de lange termijn zorgen voor een stabiele aanvoer van gas.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer