Binnenland

Mensensmokkelaars weigeren te spreken

Zeven van de acht verdachten in het grote mensensmokkelproces dat vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam is begonnen, hebben te kennen gegeven dat zij ten overstaan van hun rechters geen verklaring willen afleggen.

ANP
23 May 2003 22:53Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Op vragen van de rechtbank gaven zij telkens aan zich te willen beroepen op hun zwijgrecht. De proceshouding van hoofdverdachte J. C., beter bekend als Sister P., is nog onduidelijk. Haar verhoor vindt later plaats.

De rechtbank vroeg zich af of de zeven mannelijke verdachten wellicht onder druk zijn gezet door andere leden van de vermeende mensensmokkelorganisatie. Een enkeling die daarop antwoordde, gaf aan dat het zwijgen het gevolg was een advies van zijn advocaat. In het vooronderzoek hebben de verdachten wel verklaringen afgelegd, zowel bekennend als ontkennend.

Justitie verdenkt Sister P. (37) en de zeven medeverdachten ervan dat zij in georganiseerd verband jarenlang groepen illegale Chinezen naar Engeland hebben gesmokkeld dan wel de voorbereidingen daartoe hebben getroffen. Sister P. zou daarbij de spin in het web zijn geweest. Zij heeft tot dusver ontkend. Haar advocate, I. Weski, plaatst vraagtekens bij het onderzoek, dat de codenaam Opaal draagt. „Mijn cliënte kan niet in verband worden gebracht met ook maar één gesmokkelde Chinees”, aldus Weski vrijdag. „Dit dossier is gebaseerd op image building. Mevrouw C. wordt daarin neergezet als iemand die het kwaad in zich draagt.”

De rechtbank wees vrijdag een verzoek van het openbaar ministerie af om gruwelijke beelden van 58 dode Chinezen, gestikt in een vrachtcontainer, in de rechtszaal te tonen. Vier van de acht verdachten, onder wie Sister P., worden beschuldigd van betrokkenheid bij de beruchte Dover-zaak. In juni 2000 kwamen tijdens een transport met een vrachtwagen van Zeebrugge naar Dover 58 Chinezen om het leven. Zij zijn gestikt in de laadcontainer van de vrachtauto.

Officier van justitie M. Verwiel beschikt over videobeelden die de Britse politie maakte na ontdekking van de lichamen in Dover. De aanklaagster wilde deze beelden op de zitting tonen om de verdachten „te confronteren met de gevolgen van hun handelen.” Na protesten van de advocaten wees de rechtbank het verzoek van de officier af. De verdachten worden er niet van beschuldigd dat zij de hand hebben gehad in de tragische dood van de 58 slachtoffers.

De Dover-zaak is vrijdag verder niet aan de orde geweest. Wel behandelde de rechtbank, buiten aanwezigheid van Sister P., een aantal relatief kleine „smokkelincidenten.” Daarbij liepen groepjes illegale Chinezen, die zouden geholpen zijn door de organisatie van Sister P., onder meer op Schiphol en bij de grensovergang Venlo, tegen de lamp. Justitie baseert veel van het bewijs op afgeluisterde telefoongesprekken. Gesmokkelde mensen worden in die gesprekken aangeduid als onder andere „bolletjes goederen” en „varkentjes.”

Voor het proces tegen Sister P. en de haren heeft de rechtbank negen dagen uitgetrokken. Maandag wordt de zaak voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer