Krakersrellen in Nijmegen leidden tot slagveld
NIJMEGEN – Het is woensdag dertig jaar geleden dat Nijmegen het toneel was van de Piersonrellen, krakersrellen die tot de hevigste van Nederland behoorden. Het ging er hard aan toe tussen krakers en hun sympathisanten enerzijds en politie en militairen anderzijds.
Volkert Vintges, tegenwoordig voorzitter van de Nijmeegse afdeling van GroenLinks, stond destijds op de barricaden. „De gemeenteraad van Nijmegen wilde een parkeergarage bouwen aan de Piersonstraat in het centrum van Nijmegen. Daarvoor moesten woningen wijken, maar er was destijds een enorm woningtekort. Er was geen draagvlak voor het plan.”
De bewoners van de desbetreffende woningen kregen steun van krakers, die er vrijstaat de Eenhoorn uitriepen. „Uiteindelijk stonden duizenden actievoerders uit alle lagen van de bevolking en uit het hele land tegenover 2000 agenten en militairen.”
In de nacht van 22 op 23 februari 1981 begon de ontruiming. „Het was een echte veldslag met gewonden aan beide zijden. We hadden enorme barricades opgeworpen, maar het leger schoof die met Leopardtanks moeiteloos aan de kant. De politie zette helikopters, paarden en honden in en gebruikte flink wat traangas. Het ging er hard aan toe.” Vintges zelf was er overigens niet bij toen de veldslag begon. „Ik heb toen nog wel meegeholpen met de organisatie van massale demonstraties achteraf tegen het optreden door de overheid. Het duurde weken voor het weer rustig was in de stad.”
Nijmegen gold al in de jaren zeventig als links bolwerk, zo zegt Vintges. „De stad is nu nog steeds links georiënteerd dankzij de vele studenten, maar een echt bolwerk is het naar mijn mening niet meer.” Het plan voor de parkeergarage is na de ontruiming afgeblazen wegens gebrek aan draagvlak onder de bevolking. Op de bewuste plek staan nu woningen.