Anticorruptiewet maakt geen indruk
Alle Roemeense parlementsleden, ministers en burgemeesters hebben afgelopen week een overzicht moeten geven van hun bezittingen - van huizen en auto’s tot verzamelingen wapens en zeldzame postzegels. Niemand heeft er echter veel vertrouwen in dat de wet die hen daartoe verplicht veel effect zal sorteren.
Het maandinkomen van de gemiddelde Roemeen bedraagt 4 miljoen lei, zo’n 110 euro. Een senator verdient bijna vijf keer zoveel - officieel in elk geval. Roemeense politici staan bekend als corrupte zakkenvullers.
De wet kent een merkwaardige beperking: politici hoeven niet op te geven hoeveel geld zij op bankrekeningen hebben staan, maar alleen als dat meer of minder is dan 10.000 Amerikaanse dollar. Iemand met 11.000 dollar op de bank valt in dezelfde categorie als iemand met een miljoen.
Een groter probleem is vermoedelijk dat de meeste politici liegen. „Wie is gek genoeg om op te geven hoeveel smeergeld hij heeft binnengehaald?” schreef het dagblad Adevarul vrijdag.
Premier Adrian Nastase, naar verluidt kampioen zakken vullen, zegt alleen de bezitter te zijn van een appartement in aanbouw, een postzegelverzameling en een paar schilderijen. Slechts 14 van Nastases 27 ministers hebben opgegeven 10.000 dollar of meer op hun bankrekening te hebben. Niemand die het gelooft.
De wet leidde ook tot andere verrassingen. Zo blijkt de burgemeester van een onooglijk dorp in Transylvanië over maar liefst 23 auto’s te beschikken.
De wet is een poging om het EU-lidmaatschap dichterbij te brengen. Maatregelen tegen de alomtegenwoordige corruptie is een van de belangrijkste eisen die de Europese Unie aan Roemenië stelt. De nieuwe wet lijkt echter vooral van cosmetische betekenis. Bela Marko, de leider van de RMDSZ, de partij van de Hongaarse minderheid in Roemenië, is een van de weinige politici met een nuchtere kijk op de zaak. „Zogenaamd ten behoeve van de transparantie hebben we een regel gemaakt die tot helemaal niets leidt.”