Buitenland

Liveblog: Revolutie in Libië

De politieke onrust in Libië duurt voort. Het leger blijft de eigen bevolking onder vuur nemen. Sommige ooggetuigen op de Franse televisiezender France 24 aarzelen niet om het woord „bloedblad” in de mond te nemen. Dinsdag sprak Gaddafi het Libische volk toe. Hij kondigde aan niet af te treden. Volg hier de ontwikkelingen op de voet.

Redactie digitale media
22 February 2011 21:07Gewijzigd op 14 November 2020 13:48
Gadaffi sprak dinsdag via de televisie het volk toe. Foto EPA
Gadaffi sprak dinsdag via de televisie het volk toe. Foto EPA

23:59 uur – De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag het geweld in Libië veroordeeld en wil een „duidelijk signaal” aan de Libische leider Muammar Kaddafi afgeven. Dat meldt het ANP. Het geweld moet onmiddellijk stoppen, aldus de raad. Volgens de tweede man bij de VN voor Libië, Ibrahim Dabbashi, zou er enkele uren eerder genocide zijn begonnen in het Noord-Afrikaanse land. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei eerder te hebben gebeld met Kaddafi om hem te vragen terughoudendheid te betrachten.

23:56 uur – Het Nederlandse militaire toestel dat Nederlanders en burgers uit andere landen evacueert uit Libië, is om 23 uur dinsdag vertrokken vanaf de luchthaven in de hoofdstad Tripoli. Dat hebben Defensie en Buitenlandse Zaken dinsdagavond gemeld, aldus het ANP. Naar verwachting komt de KDC-10 rond 01.45 uur in de nacht in Eindhoven aan. Aan boord zijn 32 Nederlanders en vijftig mensen met een andere nationaliteit. Woensdagochtend zal opnieuw een vliegtuig van de luchtmacht richting Libië vertrekken. Het toestel zal eerst naar het Italiaanse eiland Sicilië vliegen. Van daaruit kan het vliegtuig snel in het Noord-Afrikaanse land zijn. Volgens Buitenlandse Zaken zijn er nu nog ongeveer zeventig Nederlanders in Libië die het land willen verlaten. Zij konden niet tijdig op het vliegveld zijn. Het ministerie en de Nederlandse ambassade in Tripoli probeert met hen in contact te komen en hen te helpen.

23:44 uur – De Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah vliegt huurlingen naar Libië, die de betogingen een halt toe moeten roepen. Dat heeft een Libische piloot, Nasir Amir, in de nacht van dinsdag op woensdag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De huurlingen zouden uit andere Afrikaanse landen komen, aldus de man.

23:06 uur – Een ooggetuige in Tripoli vertelde tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat steeds meer militairen zich aansluiten bij de bevolking. In de straten zouden wel nog militaire voertuigen rijden die af en toe schieten om mensen angst aan te jagen, aldus de getuige.

22:57 uur – Van de ruwe olie die Libië exporteert gaat ruim 85 procent naar Europa. De rest gaat naar Azië, Australië en de Verenigde Staten, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap over 2010. Hieronder een opsomming hoeveel olie (in vaten per dagen) de diverse landen uit Libië importeren en het percentage dat Libische olie van hun totale olie-import uitmaakt:

-Italië: 376.000 (22 procent)

-Frankrijk: 205.000 (16 procent)

-China: 150.000 (3 procent)

-Duitsland: 144.000 (8 procent)

-Spanje: 136.000 (12 procent)

-Verenigd Koninkrijk: 95.000 (9 procent)

-Griekenland: 63.000 (15 procent)

-Verenigde Staten: 51.000 (0,5 procent)

-Oostenrijk: 31.000 (21 procent)

-Nederland: 31.000 (2 procent)

-Portugal: 27.000 (11 procent)

-Zwitserland: 17.000 (19 procent)

-Ierland: 14.000 (23 procent)

-Australië: 11.000 (2 procent)

22:53 uur – NOS-verslaggever Jeroen Wollaars in tv-programma Nieuwsuur: „Het vliegtuig met Nederlanders vertrekt waarschijnlijk om 23:00 uur vanuit Tripoli en zal om half drie vannacht in Nederland landen.”

22:45 uur – Het Libische leger heeft zich dinsdag in Sabratah ten westen van Tripoli in groten getale opgesteld, nadat betogers daar overheidsgebouwen hadden vernield. Dat berichtte de lokale krant Quruna. De betogers zetten de gebouwen van verschillende veiligheidsdiensten in brand. Ook haalden ze alle beeltenissen van de Libische leider Gaddafi weg. Sabratah, dat ongeveer 80 kilometer ten westen van Tripoli ligt, staat bekend om zijn Romeinse ruïnes.

22:35 uur – Bertus Hendriks van Instituut Clingendael in tv-programma Nieuwsuur over Libië: „Ik ben niet pessimistisch over de afloop, wel dat het zeer bloedig zal worden.”

22:09 uur – Het geweld in Libië heeft tot dusver aan zeker driehonderd mensen het leven gekost. Onder de doden zijn 58 militairen. Dat hebben de autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land dinsdag gemeld, aldus het ANP. De cijfers werden bekendgemaakt voorafgaand aan een persconferentie van Saif al-Islam, de zoon van de bij zijn volk in ongenade gevallen leider Muammar Kaddafi. Zondagavond zei Saif al-Islam dat de media het dodental overdreven en dat niet meer dan veertien mensen zouden zijn omgekomen. Mensenrechtenorganisaties repten toen al van meer dan tweehonderd doden.

21:41 uur – De zoon van Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, houdt dinsdag nog een persconferentie. Dat melden Reuters en de tv-zender al-Arabiya.

21:39 uur – Het Italiaanse persbureau ANSA berichtte dat Berlusconi in het gesprek met Gaddafi heeft aangedrongen op een vreedzame oplossing voor de politieke crisis. Hij heeft Gaddafi ook verteld dat Italië geen betogers heeft bewapend, zoals de Libische leider in zijn toespraak had gesteld.

21:36 uur – De Libische minister van Binnenlandse Zaken Abdul Fatah Younis heeft dinsdag zijn ontslag ingediend en de kant gekozen van de betogers tegen dictator Gaddafi. Dat berichtte de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De bewindsman, die ook generaal is bij het leger, heeft de strijdkrachten opgeroepen om ook Gaddafi de rug toe te keren en zich bij het volk aan te sluiten. De eisen van de betogers die het vertrek willen van Gaddafi, noemde hij „legitiem”.

21:28 uur – De Libische leider Gaddafi heeft dinsdag na zijn op de staatstelevisie uitgezonden toespraak gebeld met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om hem te informeren over de stand van zaken in het Noord-Afrikaanse land. Gaddafi heeft Berlusconi verteld dat het goed gaat in Libië en dat de Libische media de waarheid over de situatie berichtten. Dat meldden het Libische staatspersbureau Jana en het kantoor van Berlusconi.

21:19 uur – De aanhoudende onrust in het olierijke Libië zet de effectenbeurzen in New York dinsdag op verlies. Terwijl de olieprijs naar flink wordt gedreven, staan de drie belangrijkste graadmeters op Wall Street in het laatste handelsuur in de rode cijfers. De angst dat de onlusten in het Midden-Oosten de olietoevoer naar het Westen kunnen frustreren, heeft de olieprijzen inmiddels fors opgedreven. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie maakte dinsdag een sprong van 8,6 procent tot 93,82 dollar.

21:03 uur – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft het bloedvergieten in Libië dinsdag „volledig onaanvaardbaar” genoemd. Dat meldt het ANP. „Het is de verantwoordelijkheid van de Libische regering om de universele rechten van haar eigen volk te respecteren, inclusief het recht op vrije meningsuiting en om te demonstreren”, zei zij. Clinton zei dat de autoriteiten in het Noord-Afrikaanse land moeten stoppen met het geweld tegen demonstranten die het vertrek van dictator Gaddafi eisen. Zij zei verder dat de Verenigde Staten „gepaste maatregelen” zullen nemen, in overleg met de internationale gemeenschap.

20:53 uur – Nederland heeft de afgelopen jaren wapens geleverd aan regimes in landen als Libië, Bahrein en Jemen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en onderzoeker Martin Broek. Het gaat om onder meer pantservoertuigen, vrachthelikopters, granaten en patronen, zowel afgedankt materieel als gloednieuwe wapens. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken worden op dit moment geen wapens geëxporteerd naar „landen waar het onrustig is.”

19:51 uur – Minister Rosenthal noemt de speech van Gaddafi „ronduit verontrustend”. Hij vindt dat Gaddafi en de mensen om hem heen verantwoordelijk zijn voor het geweld tegen de Libische burgers. „Hij is iemand die niet terugdeinst om straaljagers tegen zijn eigen bevolking in te zetten.” Internationale sancties tegen Libië sluit Rosenthal niet uit, maar die moeten goed worden voorbereid en op een verstandig moment worden genomen. Het belangrijkst is volgens hem nu eerst dat aan het geweld een einde komt. Een mogelijk gewapend ingrijpen van de internationale gemeenschap lijkt de minister niet helemaal uit te sluiten. „Daar ben ik, op dit moment, niet aan toe. Ik ga niet vooruitlopen op dat soort zaken en ook niet speculeren op welke mogelijkheden ooit in het geding kunnen zijn”, aldus de minister.

19:48 uur – De toespraak van Gaddafi, die ruim een uur duurde, samengevat in 36 seconden.

19:40 uur – Het signaal van de uitzendingen van Al-Jazeera wordt op grote schaal verstoord door Libië. Dat heeft de nieuwszender dinsdag in Qatar gezegd, aldus het AP. Het signaal zou worden verstoord vanuit een gebouw in het zuiden van de Libische hoofdstad Tripoli. De „hele Arabische regio” wordt getroffen door de storingen, aldus Al-Jazeera, maar de nieuwszender kon niet zeggen of deze het werk zijn van de Libische leider Gaddafi en zijn regime. De website van Al-Jazeera wordt in Libië bovendien geblokkeerd.

19:33 uur – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag de toespraak die de Libische leider Gaddafi eerder op de dag hield, „erg, erg beangstigend” genoemd. Dat meldt het ANP. Ze eiste dat er een einde aan het geweld komt. Gebeurt dat niet, zal zij sancties tegen Libië steunen.

19:31 uur – Een Frans vliegtuig, dat dinsdag naar de Libische hoofdstad Tripoli was gevlogen om Franse burgers te evacueren, heeft daar niet kunnen landen. Dat heeft een diplomaat laten weten. Het vliegtuig is omgeleid naar Malta. Frankrijk heeft drie vliegtuigen gestuurd om zijn burgers op te halen.

19:25 uur – Libische regeringsfunctionarissen zijn voorlopig niet meer welkom bij vergaderingen van de Arabische Liga. Dat heeft het samenwerkingsverband van Arabische staten dinsdag bekendgemaakt, aldus het ANP. De ambassadeurs van de lidstaten van de Arabische Liga hielden in de Egyptische hoofdstad Caïro spoedoverleg over de gespannen situatie in Libië.

19:12 uur – Niet alle Nederlanders die weg willen uit Libië is het dinsdag gelukt naar het vliegveld in de Libische hoofdstad Tripoli te komen. Dat meldt het ANP. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hoopt dat er woensdag opnieuw een vliegtuig in Libië kan landen om nog meer Nederlanders op te halen.

19:07 uur – Lees hier een samenvatting van de gebeurtenissen in Libië van dinsdag.

18:51 uur – Hoeveel mensen mee terugvliegen, is nog niet bekend. Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment 35 Nederlanders en 35 andere EU-burgers op het vliegveld die weg willen uit het zeer onrustige Libië, aldus het ANP. Een aantal Nederlanders is nog onderweg naar de luchthaven in Tripoli. Hoe laat het toestel zal vertrekken, is niet bekend. Dit is onder meer afhankelijk van toestemming van de verkeersleiding op het vliegveld.

18:26 uur – Het militaire vliegtuig dat in Tripoli Nederlanders zal evacueren, is dinsdag even na 18.00 uur geland op het vliegveld van de Libische hoofdstad. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld, aldus het ANP. Het KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht zal dinsdagavond nog terugvliegen naar Nederland. Aan boord is plaats voor ongeveer 130 mensen.

18:18 uur – De Britse regering stuurt een marinefregat en een gehuurd vliegtuig richting Libië. Die moeten helpen bij de evacuatie van Britten uit het onrustige Noord-Afrikaanse land. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague dinsdag gezegd. meldt het ANP. Het chartervliegtuig moet binnen 48 uur vertrekken.

18:15 uur – De onrust in Libië houdt aan, de wereld is bezorgd.

18:13 uur – De aanhoudende onrust in de Arabische wereld zal niet leiden tot een crisis op de financiële markten, tenzij hij overslaat naar Saudi-Arabië. Dat verwachten deskundigen niet.

18:10 uur – De speech van Gaddafi is voorbij.

18:04 uur – De toespraak van Gaddafi duurt maar en duurt maar. Hij spreekt vanaf een podium bij de ingang van zijn verblijf in Tripoli, dat in de jaren tachtig door Amerikaanse vliegtuigen werd gebombardeerd en dat expres niet gerepareerd is om als monument van onverzettelijkheid te dienen.

17:47 uur – De Italiaanse oliemaatschappij Eni, de grootste buitenlandse olieproducent in Libië, heeft een aantal olie- en gasactiviteiten in het Noord-Afrikaanse land stopgezet. Dat heeft Eni dinsdag bekendgemaakt, aldus het ANP. „Sommige olie- en gasactiviteiten in Libië zijn gestaakt als voorzorgsmaatregel. Verder zijn er veiligheidsmaatregelen getroffen bij deze faciliteiten”, aldus het Italiaanse concern.

17:43 uur – De rede van Gaddafi duurt al ruim drie kwartier. Oukbih: „Hij heeft wel eens een speech van vijf uur gehouden.”

17:38 uur – Midden-Oostencorrespondent Mustapha Oukbih op Radio 1: „Het valt op dat Gaddafi strijdlustig is. Hij probeert angst te zaaien, is bedreigend en demoniserend. Gaddafi is een burgeroorlog aan het ontketenen, hij roept mensen op tot geweld en een bloedige strijd.”

17:31 uur – Gaddafi noemt de betogers „ratten” en „huurlingen die het Libische volk niet vertegenwoordigen”. Zij zouden Libië willen omvormen tot een islamitische staat. Volgens Gaddafi verdienen de demonstranten de doodstraf. Hij heeft leger en politie opdracht gegeven indien nodig hard op te treden.

17:22 uur – Gaddafi leest voor uit het Groene Boek, een boek dat hijzelf schreef en dat werd gepubliceerd in 1975.

17:15 uur – Gaddafi beschuldigt aan drugs verslaafde jongeren ervan dat zij activiteiten kopiëren uit Tunesië en Egypte. Als het nodig is zal geweld worden gebruikt, aldus Gaddafi.

17:10 uur – Een man die tot eind vorig jaar een naaste medewerker van de Libische dictator Muammar Gaddafi was, Nouri al-Mismari, voorziet een snel einde van het bewind in Tripoli. Mismari werkte dertig jaar voor Gaddafi en schopte het tot de invloedrijke positie chef protocol. Hij zei dinsdag in een vraaggesprek met het Franse dagblad Libération dat Tripoli nog steeds in handen is van Gaddafi’s troepen, „maar met de kracht en de strijd van het volk valt het regime van Gaddafi straks”. Gaddafi vlucht volgens hem het land niet uit en stapt niet vrijwillig op.

17:02 uur – Gaddafi haalt in televisietoespraak uit naar de Verenigde Staten. „De VS hebben Libië in het verleden gebombardeerd.”

17:00 uur – Gaddafi: „Het is niet mogelijk dat ik vertrek uit Libië. Ik zal, indien nodig, een martelaar zijn.”

16:55 uur – Gaddafi ziet er strijdvaardig uit en klinkt zelfverzekerd.

16:53 uur – Gaddafi live op televisie.

16:25 uur – Volgens voormalig leider van Cuba Fidel Castro is het te vroeg om het regime van de Libische leider Gaddafi te bekritiseren. In plaats daarvan moet een volgens Castro door de Verenigde Staten geplande invasie van Libië veroordeeld worden. Dat meldt het AP. In een column die dinsdag in de Cubaanse media verscheen beschuldigt Castro de VS ervan een NAVO-invasie in Libië voor te bereiden om de controle over de olievoorraden van het land over te nemen. Volgens Castro is het „een kwestie van enkele uren of dagen” voor de VS het Noord-Afrikaanse land binnen vallen.

16:06 uur – Honderden studenten hebben dinsdag in Gaza-stad hun steun betuigd aan de demonstranten die de Libische leider Moammar Gaddafi ten val proberen te brengen. Dat meldt het AP. Zo’n vijftienhonderd studenten van de Islamitische Universiteit waren bij de betoging betrokken. De demonstranten hadden spandoeken met teksten als ”Gadhafi is een vijand van God”. Gaddafi is altijd een uitgesproken pleitbezorger van de Palestijnen geweest. Volgens burger- en mensenrechtengroepen zijn er sinds het uitbreken van de protesten in Libië vorige week honderden doden gevallen.

15:56 uur – De internationale liberale organisatie Liberale Internationale (LI) wil dat de internationale gemeenschap en de Europese Unie Muammar Gaddafi niet meer erkennen als rechtmatig leider van Libië. Dat maakte de voorzitter van de LI, Hans van Baalen, dinsdag bekend, aldus het ANP. Met het aanrichten van massaslachtingen onder de bevolking door artilleriebeschietingen en luchtbombardementen heeft Gaddafi zijn rol volkomen verspeeld. Hij zal moeten opstappen, aldus Van Baalen.Libië moet tevens worden geschorst als lid van de Mensenrechtenraad van de VN, stelt de LI.

15:51 uur – Militairen zijn in grote getale aanwezig in de straten van Tripoli, vooral op strategische punten. Een Spanjaard in de stad zei tegen de Spaanse krant El Pais dat ook veel ‘huurlingen’ in auto’s door de straten rijden. Zij schieten af en toe, voegde hij eraan toe. Regeringsgezinde troepen rijden met auto’s met luidsprekers door de stad om mensen te waarschuwen binnen te blijven. Helikopters vliegen boven de stad, aldus de Spanjaard die zei niet de straat op te durven gaan. Hij zei verder dat veel mensen niet durven te vertrekken omdat ze bang zijn dat hun geld en bezittingen dan door gewapende troepen worden afgenomen.

15:49 uur – Lees hier een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in Libië, van het moment dat Gaddafi in 1969 aan de macht kwam tot en met 21 februari 2011.

15:42 uur – Het is dinsdag na twee dagen van geweld relatief rustig in de Libische hoofdstad Tripoli, meldde een correspondent van de BBC. Gaddafi zette zondag en maandag militairen, tanks en vliegtuigen in om protesten in de stad de kop in te drukken. Het is moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van de situatie in Tripoli, aldus het ANP. Bijna alle internationale media werken op basis van ooggetuigenverslagen. Het internet is grotendeels geblokkeerd en de telefoon werkt soms wel en soms niet. Volgens de BBC blijven de meeste mensen dinsdag thuis en zijn veel winkels gesloten. Er zijn slechts een paar auto’s op de weg. Wel zag de correspondent rijen voor benzine en brood.

15:29 uur – Gaddafi zal in zijn toespraak grote hervormingen aankondigen. Dat meldt televisiezender al-Arabiya op basis van bronnen.

15:19 uur – Midden-Oostencorrespondent Mustapha Oukbih van de NOS meldt op Twitter dat Gaddafi via de staatstelevisie een toespraak zal gaan houden. Het tijdstip is nog onbekend, aldus Oukbih.

15:17 uur – De demonstranten in Den Haag roepen in pamfletten de Nederlandse regering op maatregelen te nemen tegen het bewind in Libië. Dat meldt het ANP. Ze wijzen op „gruwelijke daden” als „massamoord” van het Libische regime. De leiders in Europa en de Verenigde Staten besteden hier volgens hen om economische redenen (olie) te weinig aandacht aan. De demonstranten willen tot dinsdagmiddag vijf uur met hun actie doorgaan.

15:07 uur – Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM schrapt voorlopig de directe vluchten van Amsterdam naar Tripoli wegens de onlusten in het Noord-Afrikaanse land. Dat meldt het ANP/ De vluchten van woensdag en donderdag gaan niet door. Of Air France-KLM vrijdag weer naar Tripoli vliegt, moet nog worden bekeken, zo meldde een woordvoerder desgevraagd dinsdag. De luchtvaartmaatschappij vliegt zes keer per week rechtstreeks vanuit Amsterdam op de Libische hoofdstad en keert dan later op de dag weer terug naar Nederland.

15:01 uur – De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de Unhcr, heeft landen in Noord-Afrika en Europa dinsdag opgeroepen om vluchtelingen uit Libië toe te laten. Dat meldt het ANP. De organisatie vroeg landen in Noord-Afrika en Europa mensen die het geweld in Libië ontvluchten „niet de rug toe te keren”. Volgens de woordvoerster van de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen is Italië een van de landen die een toestroom van vluchtelingen uit Libië kan verwachten.

14:49 uur – Politiek verslaggever Frits Wester van RTL meldt op Twitter dat steeds meer Libiërs zich op het Plein in Den Haag verzamelen om te demonstreren. Hij laat op Twitter foto’s zien van de demonstranten.

14:36 uur – Ongeveer vijftig tot zeventig mensen demonstreren in Den Haag tegen het bewind van de Libische leider Muammar Gaddafi. Dat meldt het ANP. Het protest heeft plaats bij de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag. De betogers schreeuwen leuzen en dragen vlaggen en spandoeken waarop teksten staan als ”Kaddafi snel naar Den Haag”.

14:32 uur – In een wijk in de Libische hoofdstad Tripoli liggen de straten bezaaid met de lichamen van demonstranten. Zij zijn doodgeschoten door veiligheidstroepen die trouw hebben gezworen aan de Libische leider Muammar Gaddafi. Dat hebben de Libische oppositieactivist Mohammed Ali en een bewoner van Tripoli dinsdag gezegd, meldt het AP. De bewoner: „Op straat liggen nu lichamen; diegenen die gewond zijn en bloeden kunnen niet door ambulances naar het ziekenhuis worden gebracht. Niemand mag er in en als er iemand de wijk ingaat, wordt hij doodgeschoten.”

14:27 uur – Het marineschip Hr. Ms. Tromp zet koers naar Libië om mogelijk te helpen bij de evacuatie van Nederlanders. Dat meldt het ANP. Het vaart nu vanuit de Rode Zee naar de kust van Libië, waar het vrijdag aankomt.

14:22 uur – Rederij MSC blijft vooralsnog varen op het onrustige Libië. Dat liet MSC Nederland-directeur Theo van Ravesteyn dinsdag weten, aldus het ANP. „Zolang we de veiligheid kunnen garanderen van de bemanning en de schepen en zolang het mag, blijven we orders verwerken. We bekijken de situatie van dag tot dag.”

14:21 uur – Alleen al in de stad Benghazi in het oosten van Libië zijn de afgelopen dagen zeker driehonderd burgers gedood door bombardementen en kogels van troepen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera dinsdag gemeld op gezag van medische bronnen.

14:14 uur – De EU is bereid om landen in het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika die een democratisch hervormingsproces doormaken, een bedrag tot 6 miljard euro te lenen. President Philippe Maystadt van de Europese Investeringsbank (EIB) heeft dat dinsdag gezegd, aldus het ANP. Het bedrag zou de komende drie jaar beschikbaar kunnen komen. Volgens Maystadt zou vooral geïnvesteerd moeten worden in het scheppen van banen. De EU-landen en het Europarlement moeten dan wel het licht op groen zetten.

14:10 uur – De Libische ambassadeur in de Verenigde Staten heeft dinsdag laten weten dat hij niet langer het „dictatoriale regime’ van Muammar Gaddafi vertegenwoordigt. Dat meldt het ANP. Ambassadeur Ali Aujali riep Gaddafi op te vertrekken. Aujali zei dat hij de Libische mensen zal blijven dienen totdat hun stemmen worden gehoord. Verscheidene andere ambassadeurs van Libië keerden zich al eerder tegen Gaddafi.

13:40 uur – Tienduizenden buitenlanders proberen volgens het ANP te vluchten uit Libië. De Nederlandse regering stuurt dinsdagmiddag een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht om Nederlanders op te halen. Op dit moment zijn er ongeveer 150 Nederlanders in Libië. Ook Frankrijk kondigde aan vliegtuigen naar het Noord-Afrikaanse land te sturen. Er zijn daar op dit moment naar schatting tussen de 500 en 550 Fransen.

13:35 uur – Gaddafi heeft zich met vertrouwelingen verschanst in een kazerne in de hoofdstad Tripoli. Dat heeft Abdel Moneim al-Honi, de dit weekeinde opgestapte afgevaardigde van Libië binnen de Arabische Liga, dinsdag gezegd, meldt het ANP. Volgens Honi wordt het grootste deel van het Noord-Afrikaanse land inmiddels gecontroleerd door de oppositie.

13:25 – De Libische kant van de grens met Egypte wordt volgens een correspondent van het persbureau Reuters gecontroleerd door tegenstanders van het regime van Gaddafi.

12:50 uur – De verbindingen met de Libische oliehavens zijn vandaag verbroken vanwege de onrust in het land, zo melden vertegenwoordigers van de maritieme transportsector in Londen, aldus France24.

12:50 uur – De EU is bereid om landen in het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika die een democratisch hervormingsproces doormaken, een bedrag tot 6 miljard euro te lenen. President Philippe Maystadt van de Europese Investeringsbank (EIB) heeft dat gezegd. Het bedrag zou de komende drie jaar beschikbaar kunnen komen, aldus het ANP.

12:15 uur – EU-buitenlandchef Catherine Ashton moet het initiatief nemen om Libië het lidmaatschap te ontnemen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft Ashton dinsdag in schriftelijke vragen hiertoe opgeroepen. Volgens Schaake kan „een land met een verschrikkelijke mensenrechtengeschiedenis als Libië” geen lid zijn van de Mensenrechtenraad, meldde het ANP.

12:10 uur – De Libische ambassade in Australië heeft volgens het dagblad The Australian de banden met Gaddafi verbroken. Een diplomaat van de Libische ambassade in Marokko heeft zijn ontslag ingediend uit protest tegen de „dagelijkse uitroeiing van zijn volk”, zo verklaarde hij tegenover het persbureau AFP.

11:45 uur – De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vraagt Libië niet de „vergissing” te begaan de eisen van het volk te negeren, zo meldt France24.

11:40 uur – De Chinese regering is volgens het ANP zeer bezorgd over de situatie in Libië. Chinese bedrijven zouden zijn geplunderd door bewapende mannen en enkele Chinese expats zouden gewond zijn geraakt. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Volgens China hebben bewapende ‘rovers’ het bouwterrein van het Chinese bedrijf Huafeng Construction Company bestormd en geplunderd. De ongeveer duizend Chinese werknemers werden gedwongen hun verblijfplaats te verlaten. China heeft Libië gevraagd de incidenten te onderzoeken.

11:30 uur – De invloedrijke Qatarese theoloog van Egyptische komaf, sjeik Youssef Al-Qardaoui, heeft maandag op tv-zender al-Jazeera een fatwa doen uitgaan, waarin hij het Libische leger oproept Gaddafi te vermoorden om „Libië van hem te verlossen.” Dat meldt France24.

11:00 uur – Verschillende stamleiders in Libië hebben hun steun uitgesproken aan de protestbeweging, weet France24 te melden.

10:50 uur – De Hoge Commissaris bij de Verenigde Naties voor de Rechten van de Mens, Navi Pillay, eist een „onafhankelijk, internationaal onderzoek” naar het geweld in Libië en de onmiddellijke beëindiging van ernstige schendingen van de mensenrechten door de Libische autoriteiten, aldus France24.

10:45 uur – De Britse krant The Guardian heeft een interactieve Twitterkaart gemaakt met tweets uit de verschillende Arabische landen.

10:25 uur – Een groep van zestien Nederlandse toeristen van organisatie Rosetta Reizen zit veilig in een hotel buiten Tripoli. Een woordvoerder van Rosetta heeft berichten van de Telegraaf en RTL Nieuws dinsdag tegenover het ANP bevestigd. „Telefonisch contact is lastig, omdat er in het gebied waar ze reisden nauwelijks dekking is”, stelt de zegsman. „Maar we hebben per sms bevestiging gehad dat alles goed met ze is.” De toeristen proberen op korte termijn weg te komen uit Libië.

10:20 uur – „Wat betreft het oosten van Libië, daar zijn de start- en landingsbanen van het vliegveld Benghazi vernietigd. Het is niet mogelijk voor Egypt Air of andere vliegtuigen om op dat vliegveld te landen.” Dat verklaarde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Aboul Gheit tijdens een persconferentie, aldus de Franse nieuwssite France24.

10:00 uur – Het Egyptische leger heeft zijn troepen aan de grens met Libië versterkt om de veilige doortocht van Egyptische staatsburgers vanuit het buurland te kunnen garanderen. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Een grensovergang wordt geopend, zodat mensen medische hulp kunnen krijgen in Egypte. In Libië zijn ongeveer een miljoen Egyptenaren.

09:10 uur – De Libische staatstelevisie heeft berichten over bloedbaden in het Arabische land afgedaan als „leugens en geruchten” die onderdeel zouden zijn van „psychologische oorlogsvoering”, meldt het ANP. Deze informatie is bedoeld „om onze moraal, onze stabiliteit en onze rijkdom te vernietigen”, aldus de staatszender.

08:55 uur – De Arabische Liga komt dinsdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen om zich te buigen over de bloedige onrust in Libië. Dit is bij het hoofdkwartier van de internationale organisatie in Caïro vernomen. De Arabische landen zullen vergaderen op ambassadeursniveau.

08:05 uur – In Libische ‘Volksbureaus’ (’revolutionaire’ taal voor ambassades) in het buitenland wordt afstand genomen van het Gaddafi-bewind. De Libische ambassadeur in India stapt op omdat de luchtmacht „vreedzaam betogende” burgers bombardeert. „Ik doe een oproep aan de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Nu is het moment om eerlijk te zijn en het Libische volk te beschermen ”, aldus Ali al-Essawi dinsdag aldus het ANP.

De Libische ambassade in Maleisië noemt het optreden van de regering barbaars en crimineel. Betogers in Kuala Lumpur vernielden een portret van Gaddafi. „Wij zijn niet loyaal aan hem, wij zijn loyaal aan het Libische volk”, aldus ambassadeur Bubaker al-Mansori.

03:35 uur – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal dinsdag de crisis in Libië bespreken, zo maakt secretaris-generaal Ban Ki-moon bekend. Ban zegt veertig minuten gebeld te hebben met Gaddafi om hem te vragen terughoudendheid te betrachten.

01:45 uur –Gaddafi verschijnt in de nacht van maandag op dinsdag kort op de staatstelevisie van het Noord-Afrikaanse land. Volgens de zender is het een live uitzending vanuit de woning van Gaddafi in de hoofdstad Tripoli. „Ik ben in Tripoli, niet in Venezuela”, aldus Gaddafi volgens de zender. „Geloof niet wat gezegd wordt op de televisiezenders, die van de zwerfhonden zijn.”

01:15 uur – De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton roept maandagavond laat op het bloedvergieten in Libië te stoppen. Ook kondigt ze aan een aantal Amerikaanse diplomaten te evacueren uit het Noord-Afrikaanse land. „Nu is de tijd om dit onacceptabele bloedvergieten te stoppen”, aldus de verklaring van Clinton. Ze benadrukt dat Libië verantwoordelijk is om de rechten van de inwoners te beschermen, waaronder vrijheid van meningsuiting en vrijheid om bijeen te komen.

00:50 uur – Het luchtruim boven de Libische hoofdstad Tripoli is toch niet gesloten. Dat meldt een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Defensie, nadat eerder werd gemeld dat boven Tripoli niet gevlogen mocht worden. Het Oostenrijkse leger heeft meer dan zestig Europese burgers geëvacueerd. Zij zijn met een militair vliegtuig van Tripoli naar Malta gevlogen.

00:00 uur – Een groep legerofficieren doet in de nacht van maandag op dinsdag in een verklaring een oproep aan alle militairen om zich aan te sluiten bij het volk en te helpen Gaddafi af te zetten, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De officieren roepen de rest van het leger op voor een mars naar Tripoli.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer