Economie

„Oliecrisis ligt niet voor de hand”

DEN HAAG (ANP) – De aanhoudende onrust in de Arabische wereld zal niet leiden tot een crisis op de financiële markten, tenzij hij overslaat naar Saudi-Arabië. Dat verwachten deskundigen niet. Beleggers werden de afgelopen dagen wel opgeschrikt door de escalerende situatie in het olierijke Libië. „Maar als het tot dit land beperkt blijft, zijn we het over een paar dagen weer vergeten”, stelt hoogleraar en vermogensbeheerder Fred Huibers van het Haags Effektenkantoor.

22 February 2011 18:07Gewijzigd op 14 November 2020 13:48
Foto ANP
Foto ANP

Volgens hem is Libië niet relevant voor de financiële markten. Ook heeft het land volgens hem weinig invloed op de oliemarkt. „Zou het land wegvallen, kan Saudi-Arabië dat gat binnen een paar dagen vullen voor wat betreft de olievolumes”, stelt Huibers.

Door de onrust gingen de olieprijzen de afgelopen dagen hard omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie maakte dinsdag een sprong van 4,5 procent tot iets meer dan 90,11 dollar. In Londen werd Brentolie verhandeld voor bijna 107 dollar per vat, een stijging van 1,3 procent. Dat was de hoogste prijs sinds september 2008.

De hogere olieprijzen zijn vooral het gevolg van de onrust in de gehele Arabische wereld, meent energie-expert Aad Correljé van TU Delft en het Instituut Clingendael. „Libië heeft een redelijke invloed op de oliemarkt. Het land is een van de belangrijkste olieleveranciers van Europa.”

Libië heeft de grootste bewezen oliereserves van Afrika en grote gasvelden. De bewezen reserves bedragen circa 47 miljard vaten. Dagelijks pompt het land 1,8 miljoen vaten olie op. Daarvan zijn inmiddels 100.000 vaten aan productie uitgevallen. Verder heeft het land 1,5 biljoen kubieke meter aardgas in de bodem zitten.

Volgens Huibers ontstaan de echte problemen, als de onrust in Libië en het Midden-Oosten zou overslaan naar Saudi-Arabië. Dat verwacht hij echter niet.

„Als de olievoorraden in Saudi-Arabië het land niet meer uitkomen, krijg je grote onrust in het Westen. Dan krijgen we een ‘sky high olieprijs’, een soort oliecrisis als in 73-79. De inflatie rees toen de pan uit en de financiële markten werden hard geraakt”, aldus de hoogleraar.

Een volksopstand in Saudi-Arabië zou volgens de vermogensbeheerder voor de AEX-index ruwweg een halvering betekenen, maar hij acht die kans bijzonder klein. „Het is een goed geregeld land. Maar overal daaromheen begint het wel aardig vervelend te worden”, stelt Huibers. Maandag en dinsdag verloor de hoofdindex in Amsterdam in totaal ruim 5 punten, ofwel 1,4 procent.

Ook Correljé verwacht dat het aanbod uit Saudi-Arabië niet wegvalt. „Dan moeten alle medewerkers van de raffinaderijen het werk neerleggen. Daar heeft niemand baat bij, want olie blijft de belangrijkste inkomstenbron. Een oliecrisis ligt dus niet voor de hand.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer