Economie

MHP wil akkoord over loonmatiging

De vakcentrale voor Middengroepen en Hoger Personeel (MHP) is bereid de CAO-loonstijging in het bedrijfsleven volgend jaar flink te matigen tot 1,35 procent.

ANP
23 May 2003 20:36Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Het kabinet moet dan wel over de brug komen met onder meer goede overgangsmaatregelen voor herkeurde jonge WAO’ers en voor verdwijnende spaarloon- en prepensioenfaciliteiten in het belastingstelsel.

Voorzitter A. Verhoeven van de derde vakcentrale in Nederland pleitte zaterdag voor een nieuw centraal loonakkoord met werkgevers en het toekomstige kabinet. De MHP-voorzitter reageerde hiermee op de sombere vooruitzichten die president N. Wellink van De Nederlandsche Bank gisteren schetste over de economie.

Zowel de twee grotere vakcentrales FNV en CNV als werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben tot nu toe laten blijken weinig te voelen voor nieuwe centrale afspraken. CNV en MKB stelden zaterdag bovendien dat MHP te vroeg komt met zijn ideeën. „We hebben nog niet eens kennisgemaakt met het nieuwe kabinet”, zei secretaris sociale zaken A. van Delft van de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland.

Verhoeven ziet op dit moment juist duidelijke aangrijpingspunten voor een nieuw akkoord, net zoals eind vorig jaar een maximale loonstijging van 2,5 procent voor 2003 is afgesproken. „Loonmatiging levert veel banen op. Het heeft dan ook geen zin om nu al de messen te trekken. We moeten in deze tijd juist het nut van het centrale overleg met sociale partners laten zien.”

Hij wijst op berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin wordt uitgegaan van een gemiddelde loonstijging in het bedrijfsleven van 2,5 procent in 2004. Als de lonen voor werknemers net als voor ambtenaren 1 procent minder hard zouden stijgen, levert dat volgens het CPB 30.000 banen op in de markt.

Verhoeven: „De maatregels van het kabinet leiden al tot een matiging van de contractloonstijging met 0,6 procent tot circa 1,75 procent. Dan is het voor ons een interessante optie om in de CAO-onderhandelingen 0,4 procent lager te gaan zitten, als je bedenkt hoeveel werkgelegenheid dat oplevert.”

Volgens MKB-Nederland is een loonstijging van 1,35 procent nog te hoog. „Het is beter voor de economie als de vakbeweging zich beperkt tot de inflatie, die wordt voor 2004 op 1 procent geschat”, aldus Van Delft. Verder hekelt hij de „uitruilmentaliteit” van de vakbeweging. „Die loonmatiging wordt direct teniet gedaan door het wensenlijstje dat ze tevens presenteren.”

CNV-voorzitter D. Terpstra heeft begrip voor de ideeën van MHP. „Wellink heeft een zeer somber beeld neergezet en doet een extra appèl op de sociale partners.” Terpstra wil echter eerst van het nieuwe kabinet horen waarover nog valt te praten. Dat moeten meer onderwerpen zijn dan loonmatiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer