Den Haag wil Nederlanders dinsdag uit Libië
BRUSSEL (ANP) – De regering in Den Haag wil de ruim honderd Nederlanders in Libië dinsdag met een militair vliegtuig ophalen. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandagmiddag in Brussel bekend.
Den Haag wacht nog op toestemming van de Libische autoriteiten om met het toestel van Defensie te mogen landen. „Onze mensen moeten zo snel mogelijk terug. Wij doen er alles aan om landingsrechten te krijgen”, aldus Rosenthal. Hij noemde de situatie in Libië zeer zorgwekkend en hoogst turbulent.
Rosenthal benadrukte dat hij de Nederlanders in Libië niet kan dwingen tot evacuatie. Met de Nederlanders zou het goed gaan. Eerder waren al Nederlandse werknemers van het Brits-Nederlandse olieconcern Shell en andere grote maatschappijen vertrokken.
Rosenthal sprak na een vergadering met zijn collega’s van de Europese Unie in Brussel. Ook veel andere EU-lidstaten gaan hun landgenoten terughalen.
De linkse oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks willen dat de Europese Unie onmiddellijk actie onderneemt tegen Libië en het geweld in het land sterk veroordeelt.
SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel vindt dat de economische samenwerking opgeschort moet worden. GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed wil dat minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) er met zijn Europese collega’s voor zorgt dat de EU de onderhandelingen met Libië over samenwerking en het terugsturen van vluchtelingen staakt. „Wil Europa het vertrouwen winnen van burgers die de straat opgaan voor hun vrijheid, dan is zwijgen geen optie”, aldus El Fassed zondag.
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans zegt geschokt te zijn door het geweld van het Libische regime tegen de eigen bevolking. Als het geweld niet meteen stopt, pleit de PvdA voor sancties, zoals bijvoorbeeld een olieboycot, een reisverbod voor leden van het regime of bevriezing van tegoeden in het buitenland.