Binnenland

Veel handtekeningen tegen nieuw gemeentehuis Tholen

Zo’n 4000 huishoudens hebben een petitie tegen de bouw van een nieuw gemeentehuis in Tholen ondertekend. De dozen met handtekeningen werden vrijdag door de initiatiefnemers Kees Rijnberg en Lia van Gorsel aangeboden aan burgemeester W. Nuis.

Ben van den Aarssen
23 May 2003 19:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Het merendeel van de burgers vindt de geraamde 13,8 miljoen euro voor de nieuwbouw onverantwoord en onnodig, juist nu de economie terugloopt.

Rijnberg riep burgemeester Nuis bij de overhandiging van de petitie op om het eerder genomen besluit tot nieuwbouw terug te nemen. „Ik wil een beroep doen op uw sociale gevoel en uw gezonde verstand. Het is uw verantwoording om een sociaal beleid uit te stippelen dat voor de burgers dienstig is. Een groot prestigieus object, zoals het nieuwe gemeentehuis, past daar niet in. Zeker voor wie moet rondkomen van een AOW’tje of een uitkering is dit niet te verkopen. Het is tenslotte de burger die de rekening betaalt.”

Rijnberg becijferde dat de bijna 4000 tegenstemmen in werkelijkheid zo’n 9400 burgers vertegenwoordigen. Vaak tekende alleen het hoofd van een gezin. Bovendien zijn de formulieren voor de petitie niet overal bezorgd. Rijnberg kondigde daarom tijdens de overhandiging alvast een nazending aan. Het grootste deel van de ondertekenaars is afkomstig uit Sint Maartensdijk, de plaats waar het oude gemeentehuis staat. Daarna volgden Stavenisse, Poortvliet en Scherpenisse. Uit de kern Tholen, de nieuwe vestigingsplaats van het gemeentehuis, kwamen de minste reacties. De respondenten konden diverse motieven aankruisen, het financiële aspect scoorde verreweg het hoogst. Rijnberg toonde zich ook bevreesd dat ingeschatte kosten overschreden zullen worden.

Burgemeester Nuis nam de handtekeningen als voorzitter van de gemeenteraad in ontvangst. Hij beklemtoonde dat de raad op 26 juni 2000 unaniem heeft besloten dat uitbreiding op de huidige locatie onmogelijk was en dat enkel nieuwbouw een oplossing voor de lange termijn bood. Nuis vond het dan ook jammer dat Rijnberg en zijn medestanders pas nu van zich lieten horen. „U had toen kunnen inspreken en uw bezwaren op tafel kunnen leggen.”

Door een uitbreiding van functies bij de overheid en Arbo-wetgeving zijn volgens Nuis extra werkplekken nodig. Op de huidige plek is die extra ruimte niet te creëren. Nuis legde er de nadruk op dat het nieuwe gemeentehuis er vooral komt vanwege de noodzaak tot een betere serviceverlening richting burger. Volgens hem wordt het gebouw aan de rand van Tholen helemaal geen prestigeobject. „Soberheid en functionaliteit staan voorop.”

De overhandiging van de petitie vond plaats in aanwezigheid van wethouder M. Velthuis, diverse raadsleden, gemeentesecretaris S. Nieuwkoop en raadsgriffier A. van de Sande. Rijnberg vond het vreemd dat er vanuit het college nooit met hem contact was opgenomen, terwijl hij met ingezonden stukken in de lokale pers al ruim twee jaar tegen de plannen voor het nieuwe gemeentehuis ageert. Omgekeerd betreurde Nuis het dat Rijnberg nooit persoonlijk met leden van het college heeft gesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer