Wandelroute van het jaar: de test

Drie routes dingen volgende week zaterdag tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in de Amsterdamse RAI mee naar de titel Wandelroute van het Jaar. Het Reformatorisch Dagblad testte delen van de tochten. Het zijn drie aanraders die elk hun eigen kenmerken hebben.

19 February 2011 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 13:46
Foto RD
Foto RD

Grebbeliniepad

Uitgever: Waanders

Route: Rhenen-Spakenburg

Afstand: 84,7 km

Aantal etappes: 13

Getest: Rhenen-Veenendaal (16,1 km)

Gids: De gids geeft veel informatie over de route en de omgeving. Hij is handzaam en er staan mooie foto’s in. De kaarten zijn goed. De route is in twee richtingen te lopen, zowel van Rhenen naar Bunschoten als van Bunschoten naar Rhenen.

Bijzonderheden: De route staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

Oordeel: Een must voor wie is geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Tussen station Rhenen en de kazematten op de Grebbeberg is veel te zien. De etappe van de Grebbeberg naar Veenendaal voert door rustige natuur, maar is ook enigszins saai.

Kazematten, loopgraven, versterkingen en een ereveld met witte stenen. De geschiedenis die zich afspeelde op de Grebbeberg bij Rhenen is bijzonder. Maar ook hard. Hier vochten Nederlandse soldaten in de meidagen van 1940 met verouderde wapens tegen een geoefend Duits leger. De Grebbeberg staat centraal in het eerste deel van het Grebbeliniepad. De Grebbelinie is een twee eeuwen oude waterlinie die het westen van Nederland moest beschermen tegen vijandelijke aanvallen uit het oosten. Op de plaatsen die niet onder water konden worden gezet, werden kazematten gebouwd. Veel van deze betonnen geschutsposten zijn nog steeds te zien.

De route begint achter station Rhenen. Met de Nederrijn aan de rechterkant gaat het onder de Grebbeberg langs. Na enige tijd volgt een houten trap. Bovenaan is het even zoeken naar de juiste markeringen. Dit is een van de weinige punten waar de route wat onduidelijk is. Van hieruit heeft de wandelaar uitzicht over een prachtig natuurgebied: de Blauwe Kamer.

De bosrijke omgeving van de Grebbeberg is mooi. Maar bij de gedachte dat hier veel bloed heeft gevloeid, geeft het gebied toch een andere sfeer dan andere bossen. Enkele honderden meters verderop ligt het ereveld. Hier zijn ruim 400 Nederlandse militairen begraven.

In de buurt van de begraafplaats ligt Ouwehands Dierenpark. De route voert hierlangs. Niet ver daarachter liggen loopgraven die kunnen worden bezichtigd. Na de kazemat aan de Cuneraweg zit de eerste etappe erop.

Het tweede deel van de wandeling is een ruim 10 kilometer lange tocht naar Veenendaal. Hier is het vooral genieten van de rust en ongestoord in een flink tempo doorlopen. De natuur is hier mooi. De tocht voert langs de Grift. Halverwege zijn een stuw en een eendenkooi te zien. De etappe eindigt in Veenendaal bij een kazemat. Het bouwwerk staat in de achtertuin van een woning.


Reggepad en Dinkelpad

Uitgever: Waterschap Regge en Dinkel

Route: Ommen-Diepenheim en Gronau (D.)-Denekamp

Afstand: 84,5 km (Reggepad) en 77 km (Dinkelpad)

Aantal etappes: twee keer 14

Getest: Nijverdal-Zuna-Rijssen (10 km)

Gids: De gids oogt iets goedkoper dan die van het Grebbeliniepad. Er staat veel informatie over de omgeving in. De foto’s en de kaarten zijn goed.

Bijzonderheden: Het betreft twee routes langs Twentse rivieren. Delen van het Dinkelpad gaan door Duitsland.

Oordeel: Een afwisselende route door zowel bebouwing als natuur. Sommige paden kunnen wat drassig zijn. Op het geteste traject was soms wat te veel geluid van verkeer op provinciale wegen te horen.

Wandelen langs de Regge betekent lopen over smalle paden met alle soorten ondergrond: gras, zompige grond, kiezels en asfalt. Het is ook afwisselend. De ene keer ga je langs drukke wegen, dan weer door weilanden en een andere keer over fietspaden of karrensporen in het buitengebied.

De geteste route begint bij station Nijverdal en eindigt in het centrum van Rijssen. Vlak bij het station van Nijverdal staat de textielfabriek. Langs de fabrieksmuur is het standbeeld te zien van de Brit Thomas Ainsworth. Hij is de grondlegger van de Twentse textielindustrie en hij stichtte Nijverdal. In 1836 richtte hij in het Reggedal diverse spinnerijen en weverijen op.

Niet ver na de fabriek wijkt de route af van de hoofdwegen en gaat hij achter huizen door langs de Regge. Van daar tot aan Rijssen blijft de Regge continu in beeld. Op sommige plekken komt de route in de buurt van de drukke N347. De provinciale weg ligt op zo’n 100 tot 200 meter afstand en is vaak niet te zien. Toch past het geluid niet bij de mooie natuur.

In de buurt van Notter, waar de route een stuk verder van de N347 ligt, is het geluid verdwenen. In de buurt van Notter ligt in de Regge een bijzondere stuw. Via de vistrap kunnen vissen naar het lager gelegen deel van de Regge komen. Ook boten –platbodems– konden de stuw passeren. Op een informatiebord wordt uitgelegd dat de boten via een onder water liggende rail de stuw konden passeren.

Bij Zuna voert de route langs de achterkant van een camping. Zomers is Twente in trek bij vakantiegangers. Het eindpunt van de route ligt in Rijssen.


Dwars door Gelderland

Uitgever: Omroep Gelderland

Route: Hierden-’s-Heerenberg

Afstand: 168,7 km

Aantal etappes: 25

Getest: Hierden-Staverden (18 km)

Gids: De route is alleen op internet te vinden: wandelnet.nl/pagina/dwars-door-gelderland. De etappes zijn gratis te downloaden. Bij de routebeschrijving staat informatie over de omgeving.

Bijzonderheden: De route is een samenvoeging van delen van acht langeafstandswandelingen en streekpaden. Omroep Gelderland, die de route uitwerkte, maakte er 25 radioreportages van die op internet zijn te beluisteren.

Oordeel: De route voert door prachtige natuurgebieden. In de beschrijvingen zitten wel wat onduidelijkheden, zodat je algauw verkeerd loopt.

De route Dwars door Gelderland is de vreemde eend in de bijt. Het is een samenvoeging van meer bestaande tochten. Bovendien is er geen gids beschikbaar. De route staat alleen op internet, in 25 losse bestanden. Aan de ene kant is dat handig, want je kunt hem op elk gewenst moment printen. Bovendien is hij gratis. Maar wanneer je ter plekke besluit een etappe extra te lopen, moet je deze beschrijving wel hebben uitgedraaid.

Het startpunt ligt in de buurt van de kerk van Hierden, een dorpje bij Harderwijk. Na enige tijd langs weilanden te hebben gelopen, vervolgt de route over een bospad en houten vlonders. Via landgoed Hulshorst eindigt de eerste etappe bij het vroegere station Hulshorst. Naast een restaurant, in de buurt van het station, staat een roestige locomotief die herinnert aan de tijd dat hier nog treinen stopten.

De wandelaar moet vervolgens de spoorlijn en een viaduct over de snelweg oversteken. Achter de snelweg ligt een parkeerplaats in het bos. De routebeschrijving geeft aan dat hier een paddenstoel moet staan. Maar die is nergens te vinden. De wegwijzer blijkt een paar honderd meter verderop te staan. Volgens de aanwijzingen moet de wandelaar op deze driesprong wit-rode markeringen volgen. Maar ook deze blijken pas een stuk verderop te staan. De route door het bos is prachtig. Het is stil, de paadjes zijn soms smal en bochtig. Maar de routebeschrijving is opnieuw onduidelijk. Zo staat er dat je op een driesprong rechtsaf moet. Maar welke van alle driesprongen?

Ook de derde etappe, van Leuvenum naar Staverden, levert soms vraagtekens op. Maar de omgeving vergoedt veel. De tocht voert langs Kasteel Staverden en een weide waar prachtige witte pauwen lopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer