Kinderboekenschrijfster Francine Oomen introduceert in Artis én de rest van Nederland wild breien
De saaie vuilnisbak heeft een vrolijke rand. De boom een kleurige sok. En de uitsteeksels op de rug van de dinosaurus bij de ingang zitten verstopt onder originele breisels.
Een bezoekje aan Artis brengen is tot 16 maart nog leuker dan anders. Overal en op de meest onverwachte plaatsen is de dierentuin versierd met vrolijke breisels. Wilde breisels, om precies te zijn.
Kinderboekenschrijfster Francine Oomen stuitte vorig jaar in New York op het zogeheten ”knit graffiti”. Deze vorm van straatkunst was door een clubje dat zich Knitta Please noemt, in Houston (Texas) geïntroduceerd. En sindsdien verspreiden de opvallende breisels zich als een lopend vuurtje over de wereld.
Oomen raakte razend enthousiast en besloot ook Nederland aan het wild breien te proberen te krijgen. Dat is haar tot op heden aardig gelukt.
De samenwerking tussen Artis, Francine Oomen en uitgeverij Querido leverde vier breimiddagen in Artis op. Deze sessies trokken zo’n 200 tot 300 breiers tussen de 5 en de 85 jaar. Ook thuis werd er driftig gehandwerkt. Met als resultaat de eerste wildbreitentoonstelling. Maar het is Oomens bedoeling dat er overal in Nederland wilde breisels opduiken. En daarom verscheen, tegelijk met de opening van de tentoonstelling woensdag, bij uitgeverij Querido het boek ”Hoe overleef ik… (wild) breien?” Daarin legt de schrijfster op een grappige, luchtige manier de beginselen uit.
Wild breien is volgens Oomen makkelijker dan ‘nuttig’ breien. „Als het anders wordt dan dat je dacht, bedenk je er gewoon een nieuwe toepassing voor.”
En lukt de baard, de sjaal voor het standbeeld op het plein of de hoes voor de trapleuning dan nog niet? Geen nood. Er is ook een hoofdstuk Eerste hulp bij brei-ongelukjes (EHBBO).