Onrust in de Arabische wereld neemt toe
APELDOORN – De roep om democratie en vrijheid lijkt zich als een olievlek te verspreiden over de Arabische wereld. Na succesvolle revoluties in Tunesië en Egypte, groeit de onrust in omliggende landen. Een overzicht van de landen waar het onrustig is.
Drie kopstukken van de oppositie in Djibouti zijn zaterdag opgepakt. De staatsaanklager zei dat Aden Robleh, Mohammed Daoud en Ismail Guedi door de politie zijn aangehouden omdat ze „de democratie willen ombrengen”.
In Djibouti zijn tegenstanders van het regime zaterdag voor de tweede opeenvolgende dag de straat opgegaan om het aftreden van president Ismael Omar Guelleh te eisen. Aan de betoging namen veel minder mensen deel dan vrijdag toen volgens de organisatoren circa 40.000 mensen op de been waren.
De oproerpolitie in Bahrein is zaterdag onder meer met behulp van traangas in actie gekomen tegen betogers op het belangrijke verkeersknooppunt in de hoofdstad Manamah, het Parelplein.
De voornaamste sjiitische oppositiepartij en de grootste partij in Bahrein, al-Wefaq, heeft zaterdag een dialoog met de door de soennitische koning gedomineerde regering afgewezen.
De eerste grote betoging in de Golfstaat Koeweit is sinds vrijdag een feit. De Koeweitse veiligheidstroepen dreven de betogers uit elkaar met behulp van waterkanonnen en rookbommen. Er zijn geen berichten over slachtoffers.
Bij gevechten tussen regeringsaanhangers en jonge betogers in hoofdstad Amman van Jordanie zijn minstens tien gewonden gevallen. Volgens ooggetuigen trad de politie niet op.
Libische veiligheidstroepen treden zaterdag in de oostelijke stad Benghazi opnieuw hard op tegen de oppositie. Inwoners van de stad zeiden tegen de BBC dat veiligheidstroepen bezit hebben genomen van huizen van tegenstanders van het regime van kolonel Muammar Kaddafi.
Al-Baida, de op twee na grootste stad van Libie, staat onder controle van tegenstanders van het autoritaire bewind van Muammar Kaddafi. Dat hebben twee oppositiebewegingen, die vanuit ballingschap in het buitenland opereren, vrijdag gemeld op basis van telefonische contacten met inwoners van de stad in het noordoosten van Libië.
Inmiddels vinden er ook betogingen plaats in Tripoli. Verschillende bronnen melden dat er zeker vijftig doden zijn gevallen.
Het internet in Libië is zaterdag kort na middernacht platgelegd.
Duizenden aanhangers van de regering in Iran hebben aan het begin van het wekelijkse vrijdaggebed de executie van oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi geëist.
Ook in Marokko wordt sinds vrijdag opgeroepen te betogen tegen het regeringsbeleid. Vooral via Facebook worden activisten opgeroepen de zogeheten ”Dag van de Waardigheid” bij te wonen om een democratische grondwet, een onafhankelijke rechterlijke macht en ontbinding van het huidige parlement te eisen.
Voor het eerst zijn in het Afrikaanse land Djibouti duizenden mensen de straat op gegaan om het aftreden van president Ismael Omar Guelleh te eisen.
In Egypte hebben miljoenen feestvierende mensen in de hoofdstad Caïro deelgenomen aan een ‘overwinningsmars’ om te vieren dat president Hosni Mubarak een week geleden aftrad.
Algerijnse demonstranten houden zaterdag, net als vorige week, een antiregeringsbetoging in het centrum van de hoofdstad Algiers.