Gezondheid

Versleten knie/ Hartkloppingen/ Darmkanker

Er schijnt een gel-inspuiting te bestaan tegen de verschijnselen van een versleten knie. Ik ben 82 jaar en heb artrose. Is deze behandeling erkend en wat zijn de resultaten?

18 February 2011 20:47Gewijzigd op 14 November 2020 13:46
Foto ANP
Foto ANP

In het kniegewricht bedekt kraakbeen het uiteinde van de botdelen. Kraakbeen heeft meerdere functies: het zorgt voor een gewrichtsoppervlak met minimale wrijving. Ook kan het vervormen zonder te beschadigen bij glijdende bewegingen en tijdens drukmomenten.

Artrose (gewrichtsslijtage in de volksmond) is een ingewikkeld proces dat in de loop der tijd leidt tot afname van de dikte van het kraakbeen dat aan de binnenkant van de gewrichten aanwezig is.

Door deze afname komt er meer speling in het gewrichtskapsel, waardoor dit eerder ontstoken raakt en het gewricht pijn gaat doen. Een mogelijke behandeling is dan het kraakbeen op te vullen met een vervangende stof: viscosupplement. Dit wordt in het gewricht gespoten en vult de ruimte in het gewricht weer op. Het geneest dus niet, het is een behandeling tegen de pijn en ongemakken van artrose.

Meestal worden er drie injecties gegeven in een frequentie van één per week. Het doel is dan een maandenlange pijnvermindering. De injecties mogen na een halfjaar herhaald worden.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de resultaten van deze therapie en de conclusie is dat deze behandeling positieve effecten heeft op de pijnbeleving en het functioneren van het gewricht. De bijwerkingen zijn mild. Soms is er een tot twee dagen sprake van een tijdelijke toename van pijn of enige zwelling van het gewricht. Een allergische reactie doet zich zelden voor.

J. Spaan, huisarts


Sinds kort kamp ik (vrouw, 62 jaar) met hartkloppingen. Niet bij inspanning, maar in rust. Vaak slaat mijn hart wel dertien keer per minuut over. Volgens de huisarts kan het allemaal geen kwaad, maar het is wel een heel akelig gevoel. Is er mogelijk toch iets aan te doen?

Meestal zijn overslagen optredend in rust inderdaad onschuldig. In uw geval vind ik het vreemd dat uw hartkloppingen nog maar kort bestaan. Ik ga ervan uit dat u geen voorgeschiedenis hebt van een hartziekte.

Overmatig koffiegebruik kan overslagen uitlokken en raad ik daarom af. Overslagen zijn vaak goed te onderdrukken door behandeling met een zogeheten bètablokker (bijvoorbeeld het medicijn metoprolol).

Gezien uw leeftijd en het recente begin van uw klachten raad ik u echter aan om u door uw huisarts te laten verwijzen naar een cardioloog, die aanvullend onderzoek naar eventueel onderliggende hartziekten kan verrichten.

Dr. C. A. den Uil, cardioloog


Wij eten geregeld rood vlees en rosbief op ons brood. Onze kinderen vinden dit ook erg lekker. Kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid? In onze naaste familie is onlangs iemand overleden aan darmkanker.

Darmkanker is een veelvoorkomende kwaadaardige aandoening. Jaarlijks worden er 12.000 nieuwe gevallen vastgesteld en overlijden er 5000 patiënten aan deze kwaal.

Het is heel belangrijk om over de risicofactoren goed geïnformeerd te zijn, zeker als er –zoals in uw geval– een familielid aan darmkanker is overleden.

In diverse onderzoeken is inmiddels aangetoond dat de consumptie van rood en/of bewerkt vlees een onbetwistbare risicofactor is. Bij rood vlees moet u denken aan vlees dat vooral afkomstig is van rund en varken; bij bewerkt vlees gaat het om worst, beleg, frikadellen enzovoorts. Maar ook rosbief valt in de categorie bewerkt vlees.

Voor alles geldt de regel: met mate gebruiken en bij voorkeur vaker vis of kip.

Ook een eiwitrijke maaltijd op basis van bonen en linzen kan goed één keer per week als vervanging worden gebruikt. En op brood bijvoorbeeld kaas, ei, tomaat, sardientjes uit blik en echte appelstroop (Crombach).

J. H. Baan, huisarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer