Duitse plagiaatminister zegt sorry en blijft
BERLIJN (ANP) – De Duitse minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg, die beschuldigd is van plagiaat in zijn proefschrift, heeft zijn excuses aangeboden en zal voorlopig zijn doctorstitel niet hanteren. Dat verklaarde hij vrijdag op zijn ministerie in Berlijn tegen een handjevol journalisten.
„Mijn dissertatie is geen plagiaat en ik bestrijd de verwijten”, zei de minister. Hij zei wel dat het proefschrift van 475 pagina’s en 1300 voetnoten ongetwijfeld fouten bevat. „Over elke aparte fout voel ik me ongelukkig. Er is echter nooit bewust verwisseld of bewust het auteursrecht achterwege gelaten”, zei de minister. „Als iemand zich door het incorrect citeren of door het verzuimen voetnoten te plaatsen beschadigd voelt, spijt me dat oprecht.”
Ondertussen is op internet een ware klopjacht ontstaan op onjuistheden in de 475 pagina’s tellende dissertatie van Zu Guttenberg. Op site Guttenplag Wiki worden de door Zu Gutenberg gekopieerde teksten geplaatst met het originele stuk tekst erbij. Er staan al meer dan 180 plagiaatmeldingen op de site, waarop net als bij de online-encyclopedie Wikipedia verscheidene mensen aan eenzelfde artikel kunnen werken.
De affaire kwam aan het rollen nadat een Duitse hoogleraar rechten tijdens een routinecontrole op het plagiaat van de minister stuitte in zijn proefschrift met de titel Grondwet en constitutioneel recht.
De CSU-politicus veroorzaakte vrijdag direct weer een schandaal omdat hij zijn verklaring plotseling gaf terwijl er een persconferentie van de Bondsdag bezig was, waar de Duitse pers zich had verzameld.
Slechts enkele journalisten die voor het ministerie stonden, werden binnengelaten voor de verklaring van de 39-jarige zu Guttenberg, die absoluut niet als mediaschuw bekendstaat. Dit leidde tot woede bij de journalisten in de Bondsdag. Uit protest tegen de gang van zaken beenden ze massaal de Bondsdag uit.
De ombudsman van de universiteit van Bayreuth onderzoekt het proefschrift van de minister. Dit moet binnen twee weken zijn afgerond. De universiteit kan zo nodig een verbeterde versie van het proefschrift eisen ofwel hem zijn doctorstitel afnemen. In dat laatste geval eist de oppositie het aftreden van Zu Guttenberg. Partijgenoten steunen hem echter. Zij menen dat de media de zaak overdrijven.