Profiel Marokko
LAND: Marokko ligt op de noordwesthoek van Afrika aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het heeft in 1975 de Spaanse kolonie Sáhara Occidental (West-Sahara) geannexeerd. De Verenigde Naties erkennen dat niet. Marokko beslaat 710.850 vierkante kilometers, inclusief de 266.000 vierkante kilometers Westelijke-Sahara.
INWONERS: Ruim 32 miljoen, waarvan een half miljoen in de Westelijke-Sahara.
HOOFDSTAD: Rabat, met 650.000 inwoners. De grootste stad is Casablanca. Die telt met voorsteden 7,5 miljoen inwoners.
GESCHIEDENIS: Delen van het huidige Marokko hoorden in de oudheid bij het Romeinse Rijk. Het bergachtige en Berberse binnenland bleef ontoegankelijk voor buitenlandse veroveraars. Berberkoninkrijken domineerden het land van 8e tot in de 11e eeuw. In de 13e eeuw trokken Arabische stammen binnen, later gevolgd door islamitische en joodse vluchtelingen uit Spanje. Formeel hoorde het lange tijd bij het Ottomaanse Rijk maar het lag voor de heersers in Istanbul te ver weg. Het werd in de 17e eeuw een eenheidsstaat en een land waar Europeanen steeds meer belangstelling voor toonden. Een groot deel van Marokko was een Frans protectoraat van 1912 tot de onafhankelijkheid in 1956. Toen werd sultan Mohammed koning. Hij werd in 1961 opgevolgd door Hassan II en in 1999 door Mohammed VI.
TAAL: De officiële taal is Arabisch maar er worden door ongeveer 10 procent van de bevolking Berbertalen gesproken. Daarnaast is Frans de taal van de elite en zakenwereld. Er wordt plaatselijk ook nog Spaans gesproken.
RELIGIE: De soennitische islam is belangrijkste religie in Marokko. Er zijn kleine christelijke en joodse minderheden.
POLITIEK: Na het hervormingsgezinde maar uiterst repressieve bewind van koning Hassan II kondigde zijn opvolger Mohammed VI in 1999 democratisering en andere verbeteringen aan. Maar de koning regeert feitelijk nog steeds als een absoluut vorst en benoemt bewindslieden naar eigen goeddunken. De grote problemen in 1999 zoals analfabetisme, armoede, machtsmisbruik van gezagsdragers, corruptie en werkloosheid, zijn er nog steeds.
ECONOMIE: De koning heeft economische hervormingen doorgevoerd. Er zijn veel buitenlandse investeerders gekomen en diensten in krottenwijken opgezet of verbeterd. Critici menen dat veel te weinig is bereikt. Ongeveer 15 procent van de bevolking leeft van minder dan anderhalve euro per dag. Ongeveer achttien miljoen van de in totaal 32 miljoen Marokkanen zijn jonger dan 30 jaar oud. Onder jongeren is het werkloosheidspercentage 22 procent.