Kerk & religie

Gevraagd: 200 Chinese voorgangers

CASTELLDEFELS – Keurig in toga verschenen ze op het podium, maakten een diepe buiging en namen hun diploma in ontvangst: de eerste negen studenten voltooiden donderdag hun opleiding aan het Chinese Biblical Seminary in Europe (CBSIE) in het Spaanse Castelldefels.

Kerkredactie
18 February 2011 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 13:45
China. Foto ANP
China. Foto ANP

Drs. B. Coster, uitgezonden door de Spaanse Evangelische Zending, was toeschouwer. „Ik herkende de melodie van de hymns die werden gezongen, maar verstond er verder niets van. De ceremonie was in elk geval een spannende synthese van Angelsaksische academische tradities, Chinees eerbetoon en christelijke liturgische elementen. Er waren zo’n 400 belangstellenden, soms hele gezinnen, van wie de helft uit Azië en Afrika afkomstig was.”

Coster is docent-decaan aan IBSTE, het instituut in Castelldefels, ten zuiden van de Spaanse stad Barcelona, waar het Chinese seminarium is ondergebracht. Met sommige Chinese studenten heeft hij contact, zoals een voormalige restauranthouder uit Parijs. „De meesten spreken geen vreemde taal. Ze hebben een druk leven, want ze reizen vaak heen en weer naar hun gemeente.”

Het CBSIE werd in 2007 opgericht om voorgangers op te leiden voor het kerkelijk werk in de Chinese diaspora in Europa. „De decaan, dr. Timothy Lao, zei gisteren tegen me dat hij eigenlijk de komende tien jaar 200 mensen moet opleiden om aan de vraag naar voorgangers te kunnen voldoen. In Europa leven zo’n 3 miljoen Chinezen, van wie een groeiend aantal, op dit moment ongeveer 4 procent, christen is. Het aantal christenen in China wordt vaak op 100 miljoen geschat, maar volgens Lao zijn het er 200 miljoen. De kerk groeit daar heel hard.”

De school, de enige van deze aard op het westelijk halfrond, is evangelisch en interkerkelijk, de theologie Bijbels-fundamentalistisch. Vooralsnog richt het seminarie zich uitsluitend op de Chinese kerken in Europa. In de toekomst willen de Europese Chinezen zending gaan bedrijven onder autochtone Europeanen en moslims.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer