Economie

OM weerspreekt aantijgingen vastgoedadvocaten

HAARLEM (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) in de grote vastgoedfraudezaak Klimop is donderdag voor de rechtbank in Haarlem ingegaan op beschuldigingen van advocaten dat er fouten zijn gemaakt in het opsporingsonderzoek. Kern van het verhaal van het OM is dat niet is verzwegen dat er een strafrechtelijk onderzoek liep tegen de verdachten en dat Belastingdienst, FIOD en OM hebben gedaan wat zij moesten doen.

17 February 2011 18:26Gewijzigd op 14 November 2020 13:45
Foto ANP
Foto ANP

Advocaten van diverse van de veertien verdachten, Willem Koops voorop, zeggen dat justitie lange tijd heeft verzwegen dat er verdenkingen bestonden en dat er een opsporingsonderzoek naar fraude liep. Bovendien zouden medewerkers van de Belastingdienst als opsporingsambtenaren zijn ingezet. Koops is raadsman van hoofdverdachte Jan van V. en vindt dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

Klimop gaat over verdenkingen van miljoenenfraude met vastgoed rond het Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds. Bij de Belastingdienst rezen de eerste vermoedens van onregelmatigheden.

Het OM deed de beschuldigingen van de verdediging af als fabels. Volgens het OM is duidelijk dat de opsporing in september 2006 is begonnen. Alles wat voor die tijd door de Belastingdienst is gedaan, was voorbereiding. Er moest immers worden uitgezocht of de vermoedens van corruptie juist waren.

Aanklager Robert Hein Broekhuijsen noemde de beschuldigingen ongefundeerd. Koops verlaat zich volgens hem op complottheorieën. Zo vermoedt Koops dat een passage in een anonieme notitie erop wijst dat Van V. geld doorsluisde naar prinses Margarita en haar toenmalige man Edwin de Roy van Zuydewijn.

In de anonieme brief staat verder dat Van V. „hoogstwaarschijnlijk” corrupt is. De advocaten willen dat opnieuw wordt onderzocht wie deze brief heeft geschreven. Volgens hen moet dat bij de Belastingdienst te vinden zijn. Het OM vindt dat onnodig. „Er is al onderzoek gedaan en de schrijver is niet te achterhalen.”

Raadsman Koops vond de aanklagers beledigend over de standpunten van de verdediging. Hij vindt hun verhaal „zó tendentieus” dat hij er vrijdag op terug wil komen. Ook andere advocaten waren er niet blij mee dat het OM hun argumenten complottheorieën noemde. Het verwijt dat het opsporingsonderzoek niet volgens de regels is verlopen, is volgens de raadslieden niet uit de lucht gegrepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer