Binnenland

Vader Ede: Blij met tbs-plannen Teeven

EDE – Henk Donkersteeg, de vader van het in 2009 ontvoerde en misbruikte 7-jarige meisje Hannah uit Ede, is blij met de plannen van staatssecretaris Teeven (Justitie) om het moeilijker te maken voor verdachten tbs te ontlopen.

Binnenlandredactie
17 February 2011 13:57Gewijzigd op 14 November 2020 13:45
Donkersteeg. Foto RD
Donkersteeg. Foto RD

Dat zei Donkersteeg donderdagmiddag desgevraagd. Teeven wil dat behandelaars de mogelijkheid krijgen vroegere medische dossiers in te zien van delinquenten die voor gedragskundig onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) verblijven. De staatssecretaris schreef dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Nu ontlopen jaarlijks enkele tientallen criminelen in Nederland de gevreesde tbs, omdat ze weigeren mee te werken aan een gedragskundig onderzoek.

Donkersteeg noemt Teevens plan een „eerste belangrijke stap” om wat te doen aan de problematiek rond tbs-ontlopers. Wel maakt hij de kanttekening dat bij het ontbreken van medische dossiers van een zwijgende crimineel behandelaars nog niet wijzer worden. „Het is mogelijk dat iemands misdaad de eerste uiting is van een psychische stoornis, zonder dat er eerdere psychologishe rapporten.”

Donkersteeg startte vorig jaar een burgeriniatief om het tbs-beleid gewijzigd te krijgen. Die leverde meer dan 67.000 handtekeningen op. Een van de ontvoerders van zijn dochtertje, kidnapper Kaj M. (30), weigerde mee te werken aan gedragskundig onderzoek bij het PBC en ontloopt daarom tbs. Het gerechtshof veroordeelde M. afgelopen maandag tot 12 jaar cel, 2 jaar meer dan de straf die de rechtbank hem vorig jaar oplegde.

„Het is natuurlijk mooi dat het gerechtshof de eis van twaalf jaar van het openbaar ministerie één op één heeft overgenomen. Maar intussen blijft het probleem dat de man in de toekomst onbehandeld op straat komt.”

Donkersteeg is blij dat staatssecretaris Teeven zich in zijn brief donderdag „verheugd” toont over de handtekeningenactie van de Edenaar. Donkersteeg stelt dat zijn actie ertoe bij heeft gedragen dat Teeven het tbs-beleid aanscherpt. „De media-aandacht voor ons burgerinitiatief heeft tot succes geleid. Ook Kamerleden gingen met het thema aan de slag.”

Donkersteeg wijst erop dat Kamerleden als gevolg van zijn handtekeningenactie binnenkort een hoorzitting met deskundigen beleggen om door te spreken over de mogelijkheden tbs-ontlopers aan te pakken. „Eén van de ideeën is om in een veroordeling een gedragskundig onderzoek op te leggen. Zodat na veroordeling op de lange termijn iemand kan worden onderzocht.”

Advocaat mr. Wim Anker, die veel tbs’ers bijstaat, vindt het „twee bruggen” te ver gaan dat gedragskundigen inzage moeten krijgen in de vroegere medische dossiers van delinquenten. Hij vreest aantasting van de privacy van verdachten. Donkersteeg: „Vanuit zijn professie kan ik zijn reactie wel voorstellen. Maar ik denk dat we in Nederland af moeten van de gigantische aandacht voor de rechten van verdachten en daders. Terwijl slachtoffers en benadeelde partijen amper bescherming krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer