CDA’ers dubben over koers partij
DEN HAAG – CDA’ers zijn fundamenteel verdeeld over de politieke koers die hun partij moet varen. De een wil linksaf, de ander kiest voor rechts.
De klap die kiezers vorig jaar uitdeelden aan het CDA dreunt nog altijd na. Het verlies van 20 Tweede Kamerzetels en bijna 200 gemeenteraadszetels gaat de achterban niet in de koude kleren zitten. De partijtop houdt zijn hart vast voor de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart.
Het partijbestuur heeft een commissie een analyse laten maken, die het afgelopen najaar door de partij is aanvaard. Het bestuur laat nu voorstellen ontwikkelen om de geplaagde partij inhoudelijk en organisatorisch te vernieuwen.
Ondertussen zit de achterban niet stil. Verschillende leden klommen in de pen; ze schreven boeken en opinieartikelen. Woensdag en donderdag kwamen er ook weer twee initiatieven naar buiten, maar daar lijkt de partij niet veel mee op te schieten. Het ene zoekt het heil links en het andere rechts.
Woensdag kwam in de openbaarheid dat zo’n 250 christendemocraten zich hebben verenigd in het zogeheten Slangenburgberaad. NRC Handelsblad onthulde het bestaan van deze groep, die is genoemd naar een kasteel bij Doetinchem waar de eerste bijeenkomsten werden gehouden. Op dit moment discussiëren de leden vooral via het sociale medium LinkedIn. Niemand van buitenaf mag meelezen.
In de groep zitten Kamerleden, zoals Koppejan, Biskop, Omtzigt en Blanksma. Verder doen Europarlementariër Van de Camp en oud-wethouder Geluk eraan mee. In principe is iedere CDA’er welkom, maar CDA-topeconoom Bovenberg, die ook lid is, zegt donderdag in de Volkskrant dat er in de debatten wel sterke nadruk ligt op de vraag hoe de partij haar christelijk-sociale gezicht kan terugkrijgen dat nu verloren is gegaan door de deelname aan het kabinet met de VVD.
Donderdag is er een boek verschenen dat precies het tegenovergestelde voorstaat. De Leidse hoogleraar Van Holsteyn concludeert in ”De conjunctuur van de macht” dat de toekomst van het CDA rechts ligt. Een analyse van de opvattingen van CDA-kiezers leert hem dat een conservatief profiel de partij kiezers zal opleveren.
Het CDA zit in een spagaat en wacht op een leider die links én rechts bindt.