Politiek

Van Bijsterveldt: Onderwijs bepaalt salaris

DEN HAAG (ANP) – Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft niets te zeggen over het salaris van topbestuurders in het passend onderwijs. Zij liet dat woensdag weten in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias over hoge salarissen van bestuurders. „Ik vind het de persoonlijke verantwoordelijkheid van de bestuurder zelf en de raad van besuur”, aldus de minister.

16 February 2011 16:41Gewijzigd op 14 November 2020 13:44
Elias vroeg de minister iets te doen aan de hoge salarissen, waarvan sommige volgens hem zelfs boven de 2 ton uitkomen.  Foto ANP
Elias vroeg de minister iets te doen aan de hoge salarissen, waarvan sommige volgens hem zelfs boven de 2 ton uitkomen. Foto ANP

Elias vroeg de minister woensdag tijdens het debat over de bezuinigingen in het passend onderwijs iets te doen aan de hoge salarissen, waarvan sommige volgens hem zelfs boven de 2 ton uitkomen.

Voor Elias is ook een bedrag van 160.000 euro - ruim onder de balkenendenorm - nog te veel. „Kennelijk laten raden van toezicht dit passeren en is er een mentaliteit van gemakkelijk publiek geld uitgeven. Maar het runnen van een paar scholen is echt iets anders dan leidinggeven aan een academisch ziekenhuis. Deze hoge salarissen in het passend onderwijs zijn volstrekt uit de hand gelopen en ook kwalijk”, aldus Elias.

Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) denkt dat de minister er goed aan doet deze salarissen onmiddellijk aan te pakken. „Als instellingen niet meewerken, moeten ze worden gekort. Dat geld moet alsnog beschikbaar komen voor passend onderwijs, zodat kinderen de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.”

De onderwijsvakbond AOb is niet blij met de hoge salarissen, maar heeft het ook over een ‘mogelijk rookgordijn’ dat wordt opgetrokken door de regeringspartijen. „Toevallig dat er juist vandaag ineens een punt wordt gemaakt van de salarissen”, aldus de woordvoerder. Volgens hem is de AOb niet zozeer een voorstander van een plafond voor salarissen, maar voor tussennormeringen. „De salarissen moeten in verhouding staan. De directeur van een kleinere school moet minder verdienen dan iemand die aan het hoofd staat van een grote zorginstelling.”

Van Bijsterveldt gaf aan dat er een wetsvoorstel in de Tweede Kamer ligt over de normering van topinkomens. Daarin worden de salarissen in onder meer de onderwijssectoren gemaximaliseerd. Ze riep de Kamer op dat voorstel spoedig in behandeling te nemen, zodat zij mogelijk kan ingrijpen bij te hoge salarissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer