Binnenland

Burgemeester Urk: Jongeren beschermen tegen drugs

URK – Urk trekt ten strijde tegen drugs in de openbare ruimte. Burgemeester Jaap Kroon: „We willen onze jongeren beschermen.”

J. Visscher
16 February 2011 15:48Gewijzigd op 14 November 2020 13:44
In een interview zegt burgemeester Kroon van Urk dat Urk de jongeren wil beschermen tegen drugs.  Foto ANP
In een interview zegt burgemeester Kroon van Urk dat Urk de jongeren wil beschermen tegen drugs. Foto ANP

Voor de voltallige Urker gemeenteraad is het glashelder: Drugs moeten uit de openbare ruimte worden geband. Tot de laatste gram softdrugs. Dinsdag werd in commissieverband besloten dat de politie op elke plek in het vissersdorp iedere hoeveelheid (soft)drugs in beslag mag nemen. Een en ander wordt vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Landelijk geldt de regel dat bezit van 5 gram softdrugs oogluikend wordt geaccepteerd.

Naar schatting 150 tot 200 Urker jongeren gebruiken drugs. Meer dan eens hebben die ook een alcoholprobleem.

„Wij willen onze jongeren beschermen”, zegt de Urker burgemeester Kroon. „Het gaat om een preventieve maatregel. We moeten zien te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met drugs. Drugs gebruiken is een ernstige zaak. Wij keren ons met deze maatregel tegen het gedoogbeleid in Nederland. We protesteren tegen politici die coffeeshops bepleiten en drugsgebruik bagatelliseren.”

Recent werd Urk opgeschrikt door de dood van een 21-jarige jongeman die kampte met een hardnekkige drugsverslaving. Heeft dat meegespeeld bij uw besluit?

„Het was niet de directe aanleiding, we waren al eerder in gesprek over de maatregel. Wel versterken dit soort schrijnende gevallen de noodzaak om actief maatregelen te nemen tegen het straffeloos gebruik van drugs.”

Kroon wijst erop dat ook bijvoorbeeld de gemeente Zeewolde drugs uit de openbare ruimte wil bannen en dat in sommige delen van Rotterdam en Amsterdam drugs taboe zijn.

Het is niet de bedoeling dat Urker jongeren meteen een boete krijgen, als ze op straat worden betrapt met bijvoorbeeld vijf gram softdrugs. Wel zal de politie hen aanspreken en hun drugs afpakken. „Dat is al een soort boete.” Als de gebruikers vaker worden betrapt, kan een strafrechtelijk traject volgen. „Dat is dus een stap verder. Dan moet je kijken of je iemand op grond van de Opiumwet kan aanpakken.”

Valt dit nieuwe beleid te handhaven?

„Dat denk ik wel. De politie is ook blij met de mogelijkheden die ze nu krijgt. We kunnen overal in het dorp drugsgebruik op straat aanpakken. De politie kent bepaalde risicoplekken, zoals bij sporthallen en het zwembad. Ook is er zicht op de jongeren die drugs gebruiken.”

In Urk wordt geklaagd dat de politie drugsdealers, vanuit bijvoorbeeld buurgemeente Emmeloord, te laks aanpakt.

„Recent zijn er nog wat grotere vissen gevangen. Als burgers klachten hebben, kunnen ze zich bij mij melden. De politie Flevoland probeert drugshandel tegen te gaan. Wel is het is de vraag of Justitie altijd een bepaalde zaak verder gaat onderzoeken. Vaak zit achter een drugsdealer een hele criminele organisatie. Iemand uit Emmeloord heeft weer contacten met iemand uit Utrecht. Zo’n organisatie, uit op financieel gewin, gaat letterlijk over de ruggen en levens van anderen. Zulke organisaties ban je niet zomaar uit. We hebben daarvoor hulp van de rijksoverheid nodig. Ik vind het daarom goed dat nu in Brabant met behulp van de landelijke overheid de drugshandel wordt aangepakt.”

In Urk is ook een alcoholprobleem. Gaat de gemeente daar ook harder tegen strijden?

„We doen al allerlei zaken om het alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Onder meer scholen geven voorlichting. Op sommige plekken geldt een alcoholverbod. De politie probeert het met drank op gaan rijden, bijvoorbeeld op scooters, terug te dringen.”

In Urk wordt ook vanuit kerken en hulporganisaties al jaren gehamerd op de problemen door alcohol en drugs. Is het een wanhopige strijd?

„Zo zou ik het zeker niet willen noemen. Het is een lastig probleem. Toch blijf ik optimistisch. Ik merk in gesprekken met jongeren dat er zeker een bewustwordingsproces op gang is gekomen. Meer dan enkele jaren terug beseffen jongeren dat bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik schadelijk is voor je gezondheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer