Duits verzet tegen CO2-opslag
BERLIJN (ANP/DPA) – De ondergrondse opslag van CO2 stuit in Duitsland op fors verzet, net als in Nederland. Na maandenlang gesteggel heeft de regering woensdag de deelstaten moeten beloven dat die opslaglocaties mogen tegenhouden.
De regering van bondskanselier Angela Merkel wil voor 2017 op twee à drie locaties maximaal 3 miljoen ton CO2 onder de grond stoppen. Bewoners van vooral de noordelijke deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein vrezen dat de onderaardse grotten gaan lekken. Dat zou het grondwater kunnen aantasten. Bewoners zouden dan ook meer van het gas inademen. CO2 komt in de lucht bij verbranding van olie en aardgas. Het wordt beschouwd als een voorname oorzaak van de snelle opwarming van de aarde. Door ondergrondse opslag moet de opwarming helpen beperken.
De Duitse regering rekent in elk geval op een grote installatie voor het afvangen en opslaan van CO2 in de deelstaat Brandenburg in 2015. Energiebedrijf Vattenfall wil daar ruim 1 miljard euro in steken, aangevuld met 180 miljoen euro EU-subsidie. Brandenburg nabij Berlijn heeft veel vervuilende bruinkool, maar door de installatie zou de CO2-uitstoot van de deelstaat met 40 procent afnemen in 2020. De regering-Merkel hoopt dat de stemming in andere deelstaten tegen die tijd positiever is. Dan kunnen daar ook meer opslaglocaties komen.
Een onderzoek van de overheid heeft 408 mogelijke plaatsen voor opslag aangeduid. De meeste liggen in het noorden van Duitsland, onder meer bij de Duitse Waddeneilanden. Ook oostelijk van München zijn enkele mogelijke locaties. Gemeenten die meewerken krijgen daarvoor een zak met geld.
De Duitse regering komt rond maart met een wetsvoorstel voor het afvangen en opslaan van CO2. De fracties van regeringspartijen CDU en FDP tonen zich alvast positief over de plannen. De omvangrijke Duitse industrie kan zo blijven bestaan zonder veel CO2-uitstoot, stellen zij. Maar de Groenen zijn minder enthousiast. „Deze technologie levert geen noemenswaardige bijdrage aan de reductie van emissies uit de stroomopwekking”, zei Oliver Krischer van de Groenen.
In Nederland zag de regering af van CO2-opslag in Barendrecht en de noordelijke provincies, wegens verzet van de bewoners. Het plan is nu om het gas onder de zeebodem op te slaan.