Eerste dierenpolitie in Capelle aan den IJssel aan de slag
CAPELLE A/D IJSSEL (ANP) – Na enkele cursusdagen bij de Dierenbescherming begint opsporingsambtenaar Gert-Jan van der Wal, samen met zijn collega Patricia Zohlandt, als dierentoezichthouder in Capelle aan den IJssel. De eerste dierenpolitie in Nederland is een feit. Vijf vragen aan Van der Wal.
Bent u anders naar dieren gaan kijken sinds u weet dat u dierentoezichthouder wordt?
„Ik heb altijd huisdieren gehad. Op dit moment bezit ik twee honden en een vogel. Ik ben dus dieren gewend, maar als ik langs de wei loop en er paarden zie staan, kijk ik daar natuurlijk toch even anders naar.”
Keken jullie als algemeen opsporingsambtenaar überhaupt wel eens naar dieren?
„Ja, maar we letten minder op kleinvee. Nu doen we dat wel. We hebben vanaf nu ook de bevoegdheid om door te pakken, al zijn we niet uit op het uitdelen van boetes. We proberen mensen eerst in een goed gesprek tot inkeer te brengen.”
Hoe willen jullie dierenmishandeling signaleren?
„Wij reageren op meldingen en maken vervolgens zo nodig een praatje aan de deur. Dierenleed is vaak een signaal van meer problemen achter de voordeur. Die hoop je ook te constateren.”
Wat viel jullie op tijdens de cursusdagen bij de Dierenbescherming?
„Wat je vaak ziet is dat mensen een huisdier nemen, maar dat er steeds meer bijkomen. Dan weten ze niet altijd meer hoe ze die beesten moeten verzorgen. Zo kwamen we bij iemand die kippen hield, maar niet wist dat kippen op stok gaan. Hem hebben we dus geadviseerd een stok in het kippenhok te plaatsen.”
De komst van de dierenpolitie en ”animal cops” heeft hier en daar tot hilariteit geleid. Wat vindt u daarvan?
„Ach, caviapolitie, dat is voor rekening van de mensen die dat roepen. Sterker nog, we zijn er in principe ook voor cavia’s.”
Plan animal cops bijna klaar
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie komt binnen acht weken met een uitgewerkt plan voor het opzetten van zogenoemde ”animal cops”.
Dat verzekerde staatssecretaris Bleker van Landbouw gisteren tijdens de presentatie van een andere dierenpolitie, die van de gemeente Capelle aan den IJssel.
De regering kondigde in de kabinetsplannen de komst van 500 ”animal cops” aan. Zij hebben niets te maken met de dierenpolitie in Capelle, verzekerde Bleker. Toch financierde de staatssecretaris deze proef, destijds ingezet door zijn voorganger Verburg, wel voor een jaar. Twee zogeheten boa’s van de gemeente –bijzondere opsporingsambtenaren– houden zich onder meer bezig met het opsporen van dierenleed.
Bleker vindt dat het kabinet niet moet wachten met de aanstelling van animal cops totdat het resultaat van de proef in Capelle bekend is. „Bij dit kabinet gaat niets in de ijskast”, reageerde hij geïrriteerd. Hoe de dierenpolitie van Capelle zich straks verhoudt tot de animal cops van minister Opstelten is nog niet duidelijk. De staatssecretaris zei het belangrijk te vinden dat juist lokale ambtenaren zich met dierenleed gaan bezighouden.
Nederland kent straks vier organisaties die zich hierop richten. Behalve de dierenpolitie in Capelle en de komende animal cops zijn er de Landelijke Inspectie Dierenbescherming en de Algemene Inspectie Dienst. De diensten zullen onderling contact hebben, maar worden niet samengevoegd tot één nationale politie.
Landelijk komen er jaarlijks 40.000 meldingen binnen van dierenmishandeling. Vierduizend daarvan zijn serieus, weet directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.