Binnenland

CU/SGP: Niet melden verontrustend

De christelijke partijen vinden het onaanvaardbaar dat artsen nog steeds verzuimen bijna de helft van de euthanasiegevallen te melden bij de regionale toetsingscommissies. „Wij gaan de wet heel kritisch evalueren” (Sterk, CDA). „Dit is een treurige constatering” (Van der Vlies, SGP). „Het blijft verontrustend” (Rouvoet, ChristenUnie).

Redactie politiek
23 May 2003 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Het melden van euthanasiegevallen bij toetsingscommissies is sinds 1998 verplicht. Met deze oplossing probeerden de ministers van Volksgezondheid en Justitie ervoor te zorgen dat artsen sneller over zouden gaan tot melden dan wanneer zij de gevallen moesten aangeven bij het openbaar ministerie.

De doelstelling van de euthanasiewet lijkt daarmee niet gehaald. „Dat is een heel treurige constatering”, vindt Van der Vlies. De SGP’er acht de huidige situatie „onaanvaardbaar. Als artsen toch euthanaseren, moeten ze het wel eerlijk melden. Want wat heeft de arts te verbergen?”

Uit de huidige cijfers blijkt dat 46 procent van de gevallen nog niet worden gemeld: een lichte verbetering ten opzichte van 1996, toen artsen nog 60 procent verzwegen. Toch vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet de situatie „verontrustend. Het sterkt mij in mijn zorgen dat we euthanasie niet echt kunnen controleren.” Hij wijst erop dat grote aantallen gevallen ongemeld blijven. „Dat baart mij zorgen. Ik vraag me dan ook af of de euthanasiewet, los van mijn principiële tegenstand, wel aan haar doelstelling voldoet.”

Het CDA gaat daarom heel kritisch naar de wet kijken bij de evaluatie volgend jaar, aldus kamerlid Sterk. „Het gaat immers om zaken van leven en dood. Maar het is te vroeg om de wet af te schrijven. We gaan eerst met de beroepsgroep praten om te zien of we hun bezwaren tegen melden kunnen wegnemen.”

SGP en ChristenUnie zitten niet in het nieuwe kabinet, maar tijdens hun formatiebesprekingen kwam de euthanasiewet wel ter sprake. Van der Vlies: „We hebben uitdrukkelijk afgesproken dat we ruimte zouden krijgen om op onze manier met dit dossier om te gaan. Maar het is de ernstige werkelijkheid dat er in dit land geen meerderheid is om de wet af te schaffen.”

Ook Rouvoet heeft aan de tafel bij de informateurs gesproken over de euthanasiewet. „Wij hebben gezegd: Het terugdraaien van de wet blijft onze doelstelling. Ook als we in het kabinet waren gekomen, zou dat onze lijn blijven. Dat is ook het verschil tussen de ChristenUnie en het CDA: in het partijprogramma van het CDA wordt terugdraaien niet eens genoemd. Ze proberen het niet eens. Wij houden vast aan onze oorspronkelijke doelstellingen.”

Het CDA wil de wet niet terugdraaien. „We willen de wet toch een kans geven”, zegt Sterk. „Het past een betrouwbare overheid niet om regelgeving al snel na invoering terug te draaien.” Maar gaan christelijke principes dan niet boven het principe van een betrouwbare overheid? „Betrouwbaarheid is ook een christelijk uitgangspunt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer