Tweede Kamer: Passend onderwijs toch gekort
DEN HAAG – Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt vast aan de geplande korting van 300 miljoen euro op het passend onderwijs.
Dat bleek vanmorgen in de Tweede Kamer. Coalitiepartners VVD en CDA en gedoogpartner PVV willen niet aan de hoogte van de bezuiniging morrelen. Over de concrete invulling van de bezuiniging is met de partijen nog wel te onderhandelen. Met name het CDA stelde zich open voor suggesties van de sector.
Minister Van Bijsterveldt wil het budget voor passend onderwijs verlagen van 3,7 naar 3,4 miljard euro, dat is het niveau van 2005. De minister denkt dat gedwongen ontslagen niet te vermijden zijn. De vakbonden vrezen 6000 ontslagen.
Het onderwijsveld is fel gekant tegen de bezuiniging. Vorige week waren er zo’n 10.000 mensen op een protestmanifestatie in Nieuwegein. Vanmorgen kregen de Kamerleden een petitie tegen de bezuiniging overhandigd. Via internet is die binnen enkele weken ondertekend door 150.000 personen.
De oppositiepartijen vinden dat het kabinet moet afzien van de voorgenomen prestatiebeloning voor leraren, zoals aangekondigd in het regeerakkoord. Die 250 miljoen euro moet worden ingezet voor passend onderwijs.
Bijna alle fracties keerden zich tegen extreme salarissen van topbestuurders in het passend onderwijs. Volgens De Telegraaf, die hierover vanmorgen berichtte, bedragen sommige salarissen meer dan twee ton. Het geld dat met een korting van deze salarissen wordt bespaard, moet direct ten goede komen aan het passend onderwijs, vindt de Kamer.
Het aantal probleemkinderen is de afgelopen jaren met 65 procent gegroeid. In het basisonderwijs heeft 10 procent een probleem, in het voortgezet 20 procent.