Massale stakingen in Egypte
CAÏRO – De militaire junta in Egypte heeft maandag opgeroepen een einde te maken aan betogingen en stakingen, terwijl die zich volgens waarnemers juist uitbreiden.
De vrijdag aan de macht gekomen militaire raad heeft in een communiqué aangedrongen op nationale solidariteit en de stakingen in het land fel veroordeeld. „Nobele Egyptenaren zien dat deze stakingen in deze moeilijke tijd negatieve gevolgen hebben.”
De val van president Hosni Mubarak (82) heeft volgens een vakbondsman „een explosie van stakingen” veroorzaakt waarbij de stakers hogere lonen eisen. Kamal Abbas van het Centrum voor Vakbonden en Werkorganisaties zei dat het moeilijk is om een schatting van het aantal stakers te geven. Hij vroeg zich in plaats daarvan af: „Wie staakt er niet?”
Wegenbouwers blokkeerden maandag een cruciale verkeerstunnel in de hoofdstad Caïro, agenten betoogden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken, buschauffeurs staakten voor meer loon en betere remmen. Ziekenhuispersoneel vormde een menselijke keten op de snelweg.
Militairen en kopstukken uit de partij van Mubarak, de NDP, domineren grote sectoren van de economie. Ze ontvangen meestal bijzonder hoge salarissen, terwijl werknemers erg lage lonen hebben.
De junta wil de economie weer op gang krijgen. Maar de banken zijn maandag toch niet heropend en de heropening van de beurs is opgeschort. De BBC berichtte dat bijvoorbeeld honderden werknemers van een bank maandag in het centrum van Caïro op straat betoogden en het aftreden van het management eisten. Bij de piramides van Gizeh betoogden werknemers in de toerismesector voor een hoger loon.
De militaire politie had maandag nog maar net het Tahrirplein in de hoofdstad van politieke betogers ontdaan, toen er zich al weer een nieuwe optocht betogers aandiende. Dit waren boze politieagenten die hun naam wilden zuiveren.
Om de oppositie tegemoet te komen, wil de regering volgende week enkele oppositiefiguren opnemen in de regering, meldde de Britse minister William Hague (Buitenlandse Zaken) na een gesprek met de Egyptische premier Ahmed Shafiq.
Hague gaf bovendien aan dat Egypte Groot-Brittannië heeft gevraagd de tegoeden van enkele voormalige leiders te bevriezen. Het is niet duidelijk om welke leiders het gaat. Hij liet wel weten aan het verzoek gehoor te geven.
Eerder op de dag meldde EU-buitenlandchef Catherine Ashton dat de EU nog niet heeft besloten de tegoeden van Mubarak te bevriezen. De EU wil pas tot actie overgaan als daartoe een verzoek komt uit Egypte. Zwitserland besloot vorige week al Mubaraks tegoeden te bevriezen.