Omvang bevolking bepaalt groeicijfer
RIO DE JANEIRO (IPS) —Twee decennia geleden werd de economische dominantie van de VS bedreigd door die van Japan. Nu zijn China en India de nieuwe groeikampioenen. Ze geven aan dat de omvang van de bevolking een beslissende factor geworden is.
Dat zei de Braziliaanse econoom Claudio Dedecca maandag.
China en India zijn voorbeelden van landen met een enorm aantal inwoners die internationaal aan belang gewonnen. Ze hebben al een groepsidentiteit –men heeft het over de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China)– ook al kennen ze een totaal verschillende ontwikkeling en geschiedenis.
Vroeger was het economisch gewicht van deze landen klein in vergelijking met dat van landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, die elk ongeveer 60 miljoen inwoners tellen, een derde van de Braziliaanse bevolking en een twintigste van de Chinese populatie.
Japan is groter, maar in de Japanse opmars was technologie belangrijker dan natuurlijke rijkdom en bevolking. Japan had geen petroleum en andere grondstoffen, en bleef zelfs na de oliecrisis van de jaren zeventig groeien.
Volgens Dedecca, hoogleraar aan de universiteit van Campinas, halen China, India en Brazilië, die samen goed zijn voor 40 procent van de wereldbevolking, voordeel uit hun enorme bevolking omdat ze een beleid hanteren „dat de ontwikkeling van de binnenlandse markt combineert met internationale integratie.” In de jaren tachtig en negentig hadden het conservatieve denken en de casino-economie „het belang van de binnenlandse markt verwaarloosd.”