CBS: Economie groeit met 1,7 procent
DEN HAAG – De Nederlandse economie is vorig jaar met 1,7 procent gegroeid. Dat blijkt uit de eerste raming van de economische groei in 2010 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakte.
In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 2,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, berekende het CBS. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 groeide de economie met 0,6 procent. Dat is meer dan analisten voorspelden; zij rekenden op een groei van 0,4 procent, zo bleek uit een rondgang door persbureau Reuters. Deze kwartaalgroei komt overeen met het gemiddelde van de vijf voorgaande kwartalen.
In 2009 ging het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle goederen en diensten die in het land worden geproduceerd, nog met 3,9 procent achteruit. Dat was de sterkste krimp die het CBS ooit heeft gemeten.
CBS-hoofdeconoom Michiel Vergeer sprak dinsdag van een gematigd herstel. „De helft van de productiekrimp die we opliepen door de crisis hebben we inmiddels teruggepakt.”
Nederland loopt volgens hem echter nog altijd op één been, die van de export. Die nam in de laatste drie maanden van vorig jaar toe met 11,3 procent. „De consumptie steeg met 1,5 procent ook wel, maar onvoldoende om te kunnen zeggen dat de burger het stokje weer overneemt.”
De toename van de consumptie (vooral auto’s en aardgas) is volgens Vergeer „opmerkelijk”, vooral in het licht van de koopkracht. Het afgelopen jaar nam de inflatie met 1,7 procent harder toe dan de lonen (1,3 procent), waardoor de koopkracht van burgers onder druk staat.
Zorgelijk toonde Vergeer zich over de bouwsector, waar nog altijd sprake is van een forse krimp met 6 procent. „Ik zie nog geen enkel teken van herstel”, aldus Vergeer, die verder aangaf verwacht te hebben dat de Nederlandse economie meer zou hebben geprofiteerd van het „groeimirakel” in Duitsland, waar de economie in 2010 met 3,6 procent is gegroeid. De Duitse export groeide in 2010 met 18,5 procent.
Detailhandel
Het herstel van de Nederlandse detailhandel is in het vierde kwartaal van vorig jaar uitgebleven. De detailhandel heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 1 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode in 2009. De prijzen waren 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het volume was dus iets kleiner. Volgens het CBS wijzen de cijfers nog niet op een duidelijk herstel.
Bij de non-foodwinkels lag de omzet 1 procent lager dan in dezelfde periode in 2009. Vooral winkels die interieurartikelen verkopen, behaalden minder omzet. Winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen boekten wel meer omzet.
Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden ook meer omzet. De toename is vooral te danken aan de supermarkten die bijna 3 procent meer omzet boekten.
De detailhandel boekte in december nauwelijks meer omzet dan in dezelfde maand in 2009. Volgens het CBS zou dat het gevolg kunnen zijn van de slechte weersomstandigheden.
Export
Nederland heeft in december ruim 11 procent meer goederen geëxporteerd dan een jaar eerder. In november was er sprake van een groei van bijna 9 procent. Nederland importeerde bijna 8 procent meer goederen dan een jaar eerder, maar dat percentage lag beduidend lager dan in oktober en november, aldus het CBS.
Er werd voor een waarde van 33,3 miljard euro aan goederen door Nederland geëxporteerd, een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Nederland haalde voor een waarde van 30,1 miljard euro aan goederen binnen, 22 procent meer dan in december 2009.
Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,2 miljard euro, 1,2 miljard euro meer dan in december 2009.
Zowel de waarde bij de invoer als de uitvoer van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie nam sterker toe dan de uitvoer naar de landen van de EU. Bij de invoer is een vergelijkbaar patroon zichtbaar.
Vacatures
Het aantal vacatures is in de laatste maanden van 2010 licht toegenomen. Eind vorig jaar stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 130.000 vacatures open. Dat zijn er vierduizend meer dan een kwartaal eerder en 16.000 meer dan negen maanden eerder toen het laagste aantal in zes jaar werd bereikt.
De toename van het aantal vacatures komt voor rekening van de particuliere bedrijven. Aan het eind van 2010 stonden hier zesduizend meer vacatures open dan een kwartaal eerder. Het aantal vacatures bij de overheid daalde juist.