Binnenland

Rioolzaak Zederik nog niet gesloten

MEERKERK – Het boek van de rioolaffaire in de gemeente Zederik kan nog niet dicht. Na het onherroepelijk geworden vonnis van het gerechtshof in Den Haag van december buigt het college zich nu over een schadeclaim. Een overzicht.

Van onze correspondent
15 February 2011 09:30Gewijzigd op 14 November 2020 13:42

1985-1999: De familie komt onbedoeld in het bezit van een riooloverstort door de aankoop van een kavel bouwgrond in Ameide. Na de ontdekking van het riool en de lozingen gaat de familie in overleg met onder meer de gemeente en het zuiveringschap om iets te doen tegen de stankoverlast. De gemeente is bereid tot wat kleine reparaties aan de overstort, maar wil deze verder wel intact laten.

2000: Met een dreigende rechtszaak in het verschiet sluit de gemeente de overstort af.

2001: Als delen van de vijverbodem in de tuin zwaar vervuild blijken, besloot de familie op eigen kosten de grond te saneren. Het gaat om 80 kubieke meter. Vervolgens doet de familie aangifte vanwege de lozingen van het riooloverstort. Deze blijken illegaal te hebben plaatsgehad, omdat de gemeente al die tijd had nagelaten een gebruiksvergunning aan te vragen.

2003: Een getuige-deskundige van het openbaar ministerie kraakt de manier waarop de gemeente de riooloverstort heeft laten functioneren. De overstortdrempel van het bouwsel is veel te laag, waardoor de overstort bij overvloedige regenval onnodig vaak verontreinigd afvalwater loost.

2003-2007: In opdracht van de gemeente voeren advocaten kostenverslindende procedures om een rechtszaak te voorkomen. Tevergeefs. In 2007 beslist de Hoge Raad dat de gemeente zich niet kan beroepen op strafrechtelijke immuniteit. Burgemeester Koen van Ameide, inmiddels burgervader van Capelle aan den IJssel, zoekt achter de schermen contact met hoofdofficier Van de Beek van het parket Dordrecht. Hij wil een rechtszaak voorkomen door te schikken. Het College van procureurs-generaal, de top van het OM, geeft Van de Beek later een reprimande voor de manier waarop hij in de zaak opereert.

2008: Het parket Dordrecht hevelt de zaak over naar het pas opgerichte functioneel parket in Den Haag.

2008: De rechtbank in Dordrecht veroordeelt de gemeente wegens opzettelijk illegaal lozen en bodemverontreiniging.

2010: Het hof Den Haag acht de bodemverontreiniging niet bewezen, maar handhaaft de veroordeling voor de illegale lozingen.

2011: De familie vraagt de gemeente de schade als gevolg van de overstort alsnog te vergoeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer