Geloof maakt gezond
De Brit Andrew Sims, psychiater en emeritus hoogleraar psychiatrie aan de universiteit van Leeds, beschrijft in ”Geloof: waan of werkelijkheid?” de moeizame relatie tussen psychiatrie en christelijk geloof. Lange tijd waren binnen de psychiatrie God, geloof en religie taboe en bewust geëlimineerd, maar de laatste decennia wordt steeds meer het belang van het spirituele element (zingeving) ingezien.
Psychiaters zijn meer bereid de rol van het geloof van hun patiënten te erkennen. Sims’ stelling is dat harmonie met God tot betere relaties met andere mensen leidt en daardoor een begin maakt met berouw, vergeving en verzoening. Religieuze betrokkenheid helpt mensen om stressvolle omstandigheden in het leven die vaak depressie veroorzaken, het hoofd te bieden. Geloof heeft een positief effect op de levensstijl, remt alcohol- en drugsgebruik, criminaliteit en zelfmoord.
Sims gaat diep in op de filosofische achtergronden van het mensbeeld in de psychiatrie (lichaam, ziel en geest), de verhouding tussen psychiatrie, wetenschap en geloof, en betoogt dat geloof geen waanidee of psychose is. Psychiatrische stoornissen zijn niet veroorzaakt door demonische krachten, al bestaat wel het kwaad als reële macht. De Engelse titel ”Is Faith Delusion?” is een duidelijke toespeling op Dawkins’ ”The God Delusion”. Sims erkent voluit de wetenschappelijkheid van de psychiatrie en de noodzaak van een vakkundige therapie van geestesziekten, maar brengt tegelijk de grenzen in kaart en laat zien dat religie en geloof heilzaam zijn voor de hele mens.