Binnenland

Geen CO2-opslag in noorden van het land

DEN HAAG (ANP) – De omstreden plannen van opslag van CO2 in lege gasvelden in het noorden van het land zijn van de baan. Het kabinet kiest in plaats daarvan voor de opslag van het broeikasgas onder zee. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) maandag bekendgemaakt.

14 February 2011 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 13:42
Foto ANP
Foto ANP

Het vorige kabinet had drie lege aardgasvelden (Boerakker en Sebaldeburen op de grens van Groningen en Friesland en Eleveld bij Assen in Drenthe) aangewezen voor opslag. Het besluit van Verhagen om hiervan af te zien, is een grote meevaller voor tegenstanders daarvan.

Het kabinet mikt nu op een demonstratieproject onder zee. Momenteel wordt er in de regio Rijnmond gewerkt aan een voorstel hiervoor. Daarnaast zijn er volgens Verhagen nog enkele „interessante” voorstellen ingediend. De minister heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over het besluit.

„We willen maatregelen treffen om klimaatverandering tegen te gaan. Opslag van CO2 kan daarbij een nuttig middel zijn. Dat kan nu gebeuren onder zee. Op deze manier veroorzaakt CO2-opslag geen onnodige onrust”, aldus Verhagen.

De laatste tijd groeide het verzet in de drie noordelijke provincies tegen de opslag, bij bestuurders, milieugroeperingen en omwonenden. De afvang en ondergrondse opslag van het broeikasgas, afkomstig van drie kolencentrales die gebouwd worden in de Eemshaven, is niet bewezen ongevaarlijk, stellen de critici.

Begin deze maand had Verhagen, na een werkbezoek in Noord-Nederland, al gezegd dat de emoties en twijfels in het noorden zwaar zouden meewegen bij een besluit. Verhagen blies in november vorig jaar al een proefproject voor CO2-opslag in Barendrecht af wegens „een volledig gebrek aan lokaal draagvlak”.

Volgens Verhagen kan voor opslagprojecten onder zee relatief snel een vergunning worden verstrekt. De ingediende voorstellen lijken op korte termijn commercieel aantrekkelijk te zijn en kunnen veel ervaring opleveren met CO2-opslag op industriële schaal. Het kabinet hoopt financiële steun te krijgen vanuit de EU voor opslag onder zee.

Het kabinet ziet CO2-opslag nog steeds als „een nuttige techniek bij het tegengaan van klimaatverandering terwijl Nederland overschakelt naar andere vormen van energie”. Eerder zei Verhagen te verwachten dat in Nederland in 2015 kan worden begonnen met de bouw van een nieuwe kerncentrale.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer