Overheden vrezen schade door ov-acties
ROTTERDAM (ANP) – De voorgenomen acties in het openbaar vervoer in de regio’s Den Haag en Rotterdam treffen te veel reizigers en berokkenen bedrijven en overheden te veel schade. Bovendien zijn het zuiver politieke stakingen, die daardoor onrechtmatig zijn.
Dat betoogden de advocaten van de stadsregio Rotterdam en het stadsgewest Haaglanden maandag voor de rechtbank in Rotterdam. Ze willen dat de acties via een kort geding worden verboden of in ieder geval worden beperkt. Ze noemden het prematuur om nu al te staken. De aanbesteding van het busvervoer in de grote steden is onlangs uitgesteld en de aanbesteding van bus en tram volgt pas in 2017. Ook is de omvang van de bezuinigingen „nog niet duidelijk”.
Bovendien hebben de bonden direct naar het zwaarste middel gegrepen, namelijk staking, zo menen de overheden. Volgens de advocaten hadden de actievoerders eerst publieksvriendelijke acties kunnen houden. De bonden weerspreken dat sprake is van een staking. Omdat iedereen gewoon werkt, spreken zij van collectieve acties. Ze vinden de acties niet prematuur, omdat „de minister de eisen van de bonden naast zich neer heeft gelegd”.
Volgens de advocaten treffen de acties grote groepen reizigers. Ze rekenden voor dat in de regio Haaglanden circa 150.000 reizigers „volstrekt verstoken blijven van vervoer”. Dat komt neer op 33 procent van alle reizigers die dagelijks reizen met HTM. Voor die groep zou er tevens onvoldoende alternatief vervoer zijn. Een grote aderlating is vooral het uitvallen van de RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer. Daardoor worden dinsdag 90.000 reizigers getroffen.
Een dag later leggen medewerkers van vervoerder RET verschillende bus- en tramlijnen in de Rotterdamse regio plat. De overige lijnen rijden volgens de vakantiedienstregeling. Onder meer de luchthaven Rotterdam The Hague zou daardoor volledig onbereikbaar zijn met het openbaar vervoer. In de regio zou 20 procent van de reizigers niet op de bus, tram of RandstadRail kunnen stappen. Overigens vinden maandag al ov-acties plaats in Amsterdam.
Volgens de bonden is geen sprake van ontwrichtende acties. „Er is hinder, maar dat is juist het signaal dat we willen afgeven. Wat betekent het als de plannen van de minister worden doorgevoerd?”, stelden de bonden.
De voorzieningenrechter doet maandag nog uitspraak.