Steden pleiten voor opleiding stadsingenieurs
UTRECHT (ANP) – Meer dan twintig grote steden pleiten voor de komst van een universitaire opleiding tot stadsingenieur. Bouwen in een grote stad wordt steeds complexer en de huidige universitaire studie civiele techniek sluit daar niet voldoende meer bij aan.
Dan Bekker, hoofd van IBU Stadsingenieurs van de gemeente Utrecht, hoopt dat zo’n studie in september van start kan. Hij presenteerde zijn plannen daarvoor in januari aan de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente. De wetenschappelijke instellingen zijn positief over het plan.
„De tijd dat ingenieurs op een zolderkamertje sommetjes maakten, een bruggetje tekenden en deze lieten neerzetten, ligt ver achter ons. Bedrijven, burgers en bezoekers stellen hoge eisen aan een stad”, vertelt Bekker. Daarnaast is bouwen in een stad steeds complexer geworden. „Je werkt altijd op de vierkante centimeter en er is geen bovengrond zonder ondergrond.”
Die grond onder de steden liggen vol met kabels, leidingen en riolen. „Een ondergrondse container plaatsen is daardoor bijvoorbeeld niet eenvoudig. En bijvoorbeeld de wortels van een boom strekken net zo ver als de kruin.”
Bekker, die zelf tussen 1973 en 1982 in de collegebankjes zat, schoof kort geleden nog eens aan in in het lokaal. „Ik schrok ervan dat die opleidingen nog steeds heel erg hetzelfde zijn als destijds, terwijl de wereld is veranderd. De opleidingen moeten zich meer richten op toekomstige uitdagingen. De stedelijke bevolking neemt steeds meer toe en steden moeten klimaatbestendig worden gebouwd.”
Rikus Eising, decaan aan de Universiteit Twente, ziet wel heil in de plannen „Ik denk dat we studenten hiervoor wel kunnen interesseren”, zei hij.