Pabo gaat jongens steviger aanpakken
NIJMEGEN (ANP) – De faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat jongens die een opleiding aan de pabo volgen steviger aanpakken. Door een andere aanpak hoopt de pabo dat meer jongens de opleiding tot leraar in het basisonderwijs met succes afronden. Het project Meer Mans is onderdeel van een overheidsprogramma om meer mannen voor de klas te krijgen, zo heeft projectleider Gerda Geerdink vrijdag gezegd.
Steeds minder jongens kiezen voor het vak van onderwijzer. Onder de vierhonderd eerstejaars aan de HAN zijn momenteel maar 65 jongens. Van dat kleine aantal slaagt minder dan de helft erin om de opleiding binnen de daarvoor gestelde tijd af te ronden, terwijl dat bij meisjes nauwelijks een probleem is. Aangezien in de komende vijf jaar ook nog eens veel mannelijke basisschoolleraren met pensioen gaan, bestaat het risico dat het basisonderwijs straks een geheel vrouwelijke aangelegenheid wordt. Dat is om diverse redenen ongewenst, zegt Geerdink.
Uit een onderzoek waarop Geerdink in 2007 is gepromoveerd, is gebleken dat het onderwijsaanbod op de pabo beter aansluit bij de motivatie en de verwachtingen van meisjes. „Jongens hebben een hardere hand nodig, om het zo maar uit te drukken. Meisjes doen uit zichzelf extra werk dat nodig is om succesvol te studeren, van jongens moet het uitdrukkelijk worden geëist. Jongens hebben de neiging de kantjes eraf te lopen, maar vinden tegelijkertijd dat er meer van hen moet worden gevraagd. Binnen het project Meer Mans zorgen we voor een andere aansturing van de mannelijke studenten. Ook maken we voor hen inzichtelijker dat kleine kinderen ook leren door te spelen. Voor meisjes is dat meestal vanzelf wel duidelijk.”
Aan het eind van de vierjarige opleiding beschikken mannen en vrouwen overigens over precies dezelfde vaardigheden. Het zou volgens Geerdink niet goed zijn als er alleen maar ‘juffrouwen’ op de basisschool zouden staan. „Dat is geen afspiegeling van de maatschappij. Ook is zowel mannelijke als vrouwelijke inbreng van belang voor het onderwijsaanbod.” Aan Meer Mans doet een aantal basisscholen in Arnhem en Nijmegen mee als stage-adres. Het project loopt tot januari 2013. Als blijkt dat de aanpak succesvol is voor mannelijke pabostudenten, volgt een landelijke uitrol.