Kerk & religie

Zoektocht naar verdwenen schilderij

WAPENVELD – Het schilderij van de Wapenveldse molen De Vlijt waar ds. A. Brummelkamp tijdens de Afscheiding voorging, verdween in de jaren zeventig op onverklaarbare wijze. Comité molen De Vlijt is een zoektocht gestart.

Kerkredactie
10 February 2011 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 13:39
WAPENVELD – Comité molen De Vlijt is een zoektocht gestart naar een verdwenen schilderij van de Wapenveldse molen. De broers Van Apeldoorn schonken eind 1934 het schilderij aan de Theologische School Kampen, waar het schilderij eind jaren zeventig verdwee
WAPENVELD – Comité molen De Vlijt is een zoektocht gestart naar een verdwenen schilderij van de Wapenveldse molen. De broers Van Apeldoorn schonken eind 1934 het schilderij aan de Theologische School Kampen, waar het schilderij eind jaren zeventig verdwee

Het schilderij van de Wapenveldse molen is gemaakt door de Heerder kunstschilder Jan L. Kleintjes in opdracht van de gebroeders Van Apeldoorn uit Heerde.

De broers schonken het schilderij eind 1934 aan de Theologische School in Kampen. En dat had een reden. De Theologische School Kampen werd in 1854 gesticht en een van de eerste docenten was ds. A. Brummelkamp.

De toen 23-jarige predikant werd in 1835 afgezet door de Nederlandse Hervormde Kerk. Hij had zich verzet tegen de vluchtige geloofspraktijk in de volkskerk, wilde geen gezangen meer laten zingen en had zelfs in de Grote Kerk in Hattem geweigerd twee kinderen te dopen, omdat twee ouderparen geen belijdenis hadden willen doen.

Ds. Brummelkamp besloot zijn eigen weg te gaan en ging door met preken. Dat gebeurde onder andere bij molen De Vlijt in Wapenveld, waar ds. Brummelkamp in molenaar Steven Jans Mulder een vurig aanhanger had.

Vanuit de hele regio kwamen de mensen naar de kerkdiensten bij de molen, tot soms ruim 300 kerkgangers op een zondag. De Wapenveldse molen groeide uit tot het zenuwcentrum van de afgescheidenen.

Er werden kinderen gedoopt, huwelijken bevestigd en de afgescheiden gemeenten van Hattem en Heerde zijn er gesticht. Ook kwam daar de classicale vergadering van de afgescheidenen in Gelderland en Overijssel bijeen. Ds. Brummelkamp had dus heel nauwe banden met de Wapenveldse molen.

Bezoekerscentrum

Omdat de Protestantse Theologische Universiteit Kampen –de vroegere Theologische School Kampen – dit jaar haar deuren sluit, nam het comité Molen De Vlijt contact op met de PThU met de vraag wat er met het schilderij gaat gebeuren. Mede gezien het feit dat de molenaarswoning in september na renovatie heropend wordt als bezoekerscentrum. „Vanwege de historische waarde zouden wij dat schilderij graag in ons bezit krijgen”, verklaart voorzitter Jan Nitrauw.

Kleintjes

De Kamper archivaris deelde het comité mee dat het schilderij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig is verdwenen en mogelijk is gestolen. Met instemming van het bestuur van de PThU Kampen is het comité in Wapenveld nu gestart met een zoekactie naar het schilderij. „Verheugend is dat de universiteit in Kampen beschikt over een foto van het schilderij. Wij willen natuurlijk graag meer weten over dit schilderij en ook waar het zich bevindt. De Heerder schilder Kleintjes was een zeer verdienstelijk schilder en zijn werk is nog steeds veel gevraagd. De kans dat het vernietigd is, achten we dan ook klein”, zegt Nitrauw.

www.molendevlijtwapenveld.nl voor het verloop van de zoektocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer