Zorg om prijzen van gas en licht
Een meerderheid in de Tweede Kamer vreest dat de kleinverbruikers erop achteruitgaan, als volgend jaar de energiemarkt vrij wordt. Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken deelt voor een deel die zorg, maar wil toch vasthouden aan de streefdatum van 1 januari.
Wel wil hij het aan zijn opvolger overlaten om aan de hand van adviezen, die nog dit jaar komen, het tijdstip precies te bepalen. Er dreigen overigens wel problemen met de Europese Unie als langer wordt gewacht dan juni volgend jaar.
De Consumentenbond schreef eerder deze week aan de Tweede Kamer, dat het vrijmaken van de energiemarkt een ramp wordt voor de consument, als de wetgeving niet drastisch wordt gewijzigd. De zorgen van de Kamer werden eerder aangewakkerd door een rapport van de Energieraad over de liberalisering in Europa. Daarin wordt de vrees geuit, dat energiebedrijven gaan fuseren en dat enkele giganten dan onderling de markt gaan verdelen.
Staatssecretaris Wijn heeft zijn bedenkingen bij de omvang van energiebedrijven in Frankrijk en Duitsland, en wil dat op Europees niveau aan de kaak stellen. Mededingingsregels moeten voorkomen dat de energiereuzen misbruik maken van hun machtspositie. Wijn vindt dat de Energieraad door een „sombere bril” naar de Europese markt heeft gekeken.
PvdA, GroenLinks, SP en D66 vrezen dat in ons land wettelijke regels de consumtent onvoldoende bescherming bieden als machtige energiebedrijven onder een hoedje gaan spelen, of wel een „oligopolie” vormen. Ook CDA en LPF maakten zich zorgen over de positie van de kleine man die voor gas en licht afhankelijk wordt van commerciële reuzen.
Rapporten, onder meer van een speciale commissie onder leiding van oud–staatssecretaris Van Rooy, moeten in de loop van dit jaar uitwijzen of de energiebedrijven goed zijn voorbereid op de vrije energiemarkt en of de belangen van de verbruikers daarbij in het gedrang komen.