Economie

Aantal faillissementen historisch hoog

RIJSWIJK (ANP) – De economische crisis maakt nog steeds veel slachtoffers in het bedrijfsleven. Het afgelopen jaar lag het aantal bedrijfsfaillissementen met 6300 weliswaar 10 procent lager dan in het crisisjaar 2009, maar dit niveau is nog altijd historisch hoog. Ter vergelijking: in 2008, het jaar voor de crisis, gingen ruim 3800 bedrijven over de kop.

8 February 2011 19:20Gewijzigd op 14 November 2020 13:37
Hoofdeconoom CBS Michiel Vergeer. Foto ANP
Hoofdeconoom CBS Michiel Vergeer. Foto ANP

Hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorziet dat de pijn nog wel even blijft. „Flink wat bedrijven hebben het nog moeilijk”, zei hij dinsdag in een toelichting op de nieuwe CBS-cijfers. Ook economen van ABN Amro en ING rekenen op naweeën van de crisis. Zij verwachten dat het aantal faillissementen de komende jaren verder terugloopt, maar dat het tempo van dit herstel traag is.

„De Nederlandse economie heeft een behoorlijke optater gehad van de mondiale crisis”, zei Nico Klene van ABN Amro. In vergelijking met eerdere recessies lag het aantal faillissementen zeker in de eerste helft 2009 ongekend hoog. „De economie heeft meer tijd nodig om op te krabbelen. Het herstel is langzamer dan bij vorige recessies, omdat de klap hard en plotseling was.”

Het herstel zat hem de afgelopen tijd vooral bij de branches die afhankelijk zijn van de export, zoals de industrie en de transportsector. De bedrijven die het moeten hebben van de binnenlandse markt, hadden het daarentegen zwaar. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in 2010 de meeste klappen in de zakelijke dienstverlening vielen.

Wanneer de pijn bij de bedrijven voorbij is, durft Klene niet te voorspellen. Wel verwacht hij dat de economie in de loop van 2012 dusdanig is opgekrabbeld dat we weer op het niveau van voor de crisis zitten.

Volgens econoom Dimitry Fleming van ING lopen faillissementen als het ware achter de economie aan. „Als de economie herstelt, wil dat niet zeggen dat er meteen minder bedrijven failliet gaan. Voor het bedrijfsleven was 2009 bijvoorbeeld een crisisjaar, terwijl de economie halverwege dat jaar herstel liet zien.”

De sector waarvoor dit na-ijleffect het meest opgaat, is de bouw, die de orderportefeuille in 2010 zag opdrogen. In de bouw was de stijging van het aantal bedrijven dat noodgedwongen de deuren moest sluiten, verhoudingsgewijs het grootst, namelijk 20 procent. Ook ondernemingen die afhankelijk zijn van de bouw, zoals makelaars en meubelverkopers voelen nog steeds de pijn van de crisis.

Het aantal faillissementen ligt dan ook onverminderd hoog, beaamt Fleming. „Maar er zijn vooruitzichten op een licht herstel. Wij verwachten dat de consument de komende kwartalen meer gaat besteden en ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positief.”

Toch is de ING-econoom niet al te optimistisch. Hij wijst erop dat de koopkracht nog altijd onder druk staat en dat onbekend is hoe de Europese schuldencrisis zich verder ontwikkelt. „Het herstel blijft dus onzeker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer