Yudhoyono eist actie tegen aanvallers kerken
JAKARTA (ANP) – De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft de politie in Centraal-Java dinsdag opdracht gegeven om de organisatoren op te sporen van een geweldsuitbraak in de plaats Temanggung, waarbij zeker drie kerken in vlammen opgingen. Dat meldden media in Indonesië dinsdag.
„De president spreekt zijn afkeuring uit over de anarchistische actie van een groep mensen die gebedshuizen en andere zaken hebben beschadigd in Temanggung”, aldus ‘SBY’ in een verklaring. Zeker negen mensen raakten dinsdag gewond tijdens ongeregeldheden tussen een groep radicale moslims en de oproerpolitie. Eén verdachte zou zijn aangehouden.
De menigte ging over tot geweld uit woede over de in hun ogen veel te lichte straf die een christelijke man kreeg opgelegd wegens godslastering. Antonius Bawengan (58) verdwijnt vijf jaar achter de tralies, omdat hij pamfletten verspreidde waarin de islam zou zijn beledigd. De moslimextremisten eisten de doodstraf tegen de man.
De autoriteiten hadden al rekening gehouden met rellen. Honderden politieagenten bewaakten dinsdag de rechtbank in Temanggung. De groep van ongeveer 1500 relschoppers scandeerde eerst leuzen als „dood, dood” en „de fik erin, de fik erin”, en richtte vervolgens haar woede op christelijke gebedshuizen in de omgeving van het gerechtsgebouw.
Media en mensenrechtenorganisaties spraken hun afschuw uit over de tweede grootschalige geweldsuitbraak tegen niet-islamitische geloofsgemeenschappen in drie dagen tijd in Indonesië. Zondag voerde een met kapmessen en bamboestokken gewapende groep van meer dan duizend woedende moslims in het district Cikeusik in het zuidwesten van Java een aanval uit op aanhangers van de Ahmadiyyabeweging. Zeker drie leden van deze geloofsbeweging vonden de dood, zes anderen raakten zwaargewond. Een woning en diverse voertuigen werden in brand gestoken.
Het incident van zondag had nota bene plaats op de openingsdag van de Week van de Interreligieuze Harmonie, die door de Verenigde Naties is uitgeroepen om het contact tussen de diverse religies te verbeteren. De autoriteiten in Indonesië treden volgens media en mensenrechtenorganisaties niet of nauwelijks op tegen organisaties van radicale moslims. De politie weigert vaak in te grijpen, als islamitische extremisten andere gelovigen en hun gebedshuizen aanvallen.