Buitenland

Aboutaleb bezoekt moslimstad Jakarta

JAKARTA – Ook in Jakarta is Egypte het gesprek van de dag. Te midden van tumultueuze ontwikkelingen in het Midden-Oosten bracht de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een bezoek aan de hoofdstad van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld. Rotterdam ondersteunt als zusterstad het watermanagement van Jakarta.

Jan Lepeltak
8 February 2011 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 13:36
Foto ANP
Foto ANP

„Een president die op grote schaal het draagvlak onder de bevolking verliest, heeft het moeilijk”, aldus de Rotterdamse burgemeester, doelend op de Egyptische president Mubarak. „Het is niet voor niets dat hij zelf heeft aangekondigd weg te gaan.”

Aboutaleb hoort wel eens de vraag of de combinatie van democratie en islam eigenlijk wel denkbaar is. Voor de burgemeester is dat geen vraag. „Nou en of. Islam en democratie horen bij elkaar. De profeet (Mohammed, JL) heeft in de Koran gemaand om te overleggen. Overleg daarom, je staat niet boven hem. Dat zou de Egyptische president ook iets moeten zeggen”, aldus Aboutaleb.

De Rotterdamse burgervader is in Indonesië op uitnodiging van Jakarta’s gouverneur Fauzi Bowo. Hij wilde geen partij kiezen in de Egyptische kwestie. „Het is niet aan mij om die protesten te steunen.”

De reis van burgemeester Aboutaleb was het eerste bezoek van een belangrijke Nederlandse bestuurder aan Indonesië nadat president Yudhoyono in oktober plotseling zijn staatsbezoek moest uitstellen. Die beslissing volgde op de aangespannen rechtszaak van Molukse activisten in Nederland tegen het Indonesische staatshoofd. Kwade tongen beweerden dat ook de groeiende invloed van PVV-leider Wilders een rol speelde.

De gouverneur van Jakarta, Fauzi Bowo maakt zich echter weinig zorgen. „Het is de president die beslist wanneer hij naar Nederland zal komen. De opkomst van Wilders, daar maak ik me geen zorgen over. Hij is gewoon iemand met een andere mening, zo gaat het nu eenmaal in onze democratieën”, aldus Jakarta’s gouverneur. In september bracht hij ook een bezoek aan Rotterdam.

De Rotterdamse burgemeester wekte met zijn Arabische naam de nodige aandacht bij Indonesische collega’s. „Men is nieuwsgierig”, vertelt Aboutaleb, die zaterdag in de Indonesische hoofdstad arriveerde. „Er gaan in de wereld veel wilde verhalen dat Nederland dreigt af te glijden naar een racistisch land. We moeten elkaar geen spookbeelden aanpraten. De PVV is een reflectie van de maatschappelijke verhoudingen in Nederland.”

De Rotterdamse burgervader eindigde zijn toespraak voor het Jakartaanse gemeentebestuur met een citaat uit een zelfgeschreven Arabisch gedicht.

„Het is de plicht van alle bestuurders om de boel bij elkaar te houden. Cohen of geen Cohen. Dat geldt voor meneer Wilders, dat geldt voor de minister-president, dat geldt voor mij. Als het erop aankomt, denk ik dat er geen enkele partij of politicus is die het zich kan veroorloven om mensen uit elkaar te drijven.”

De hulp uit Rotterdam voor het watermanagement van Jakarta komt als geroepen. Gouverneur Bowo heeft grote problemen met de reusachtige overstromingen en de stijgende zeespiegel. „Het probleem is dat de mensen in Jakarta nog steeds hun afval in de rivieren gooien. En we moeten zowel het oppervlaktewater als het grondwater onder controle houden”, vertelt de gouverneur. Jakarta daalt jaarlijks 17 centimeter, terwijl het zeeniveau met 5 centimeter stijgt. Inmiddels ligt 30 procent van de stad onder zeeniveau.

„Nederland zit vast tussen de Noordzee in het westen en de rivieren in het oosten”, vertelt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb aan zijn Indonesische toehoorders. „Zo hebben we veel ervaring in watermanagement opgedaan. In Jakarta was ik geschokt toen ik met mijn eigen ogen zag hoe de zee van invloed is op de stad.”

Volgens experts dreigt Jakarta in 2020 2 meter onder water te staan. De 10 miljoen inwoners hangt een enorme ramp boven het hoofd. De oplossing is de bouw van een reusachtige nieuwe dijk die de 30 kilometer lange kustlijn moet beschermen, met behulp van Nederlandse kennis over watermanagement. Aboutaleb: „In Nederland hebben we bedrijven die dat heel goed kunnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer