Onderwijs & opvoeding

Nederlandse student scoort zwak in Vlaanderen

BRUSSEL (ANP) – De meeste Nederlanders die aan een Vlaamse universiteit gaan studeren, bakken er niets van. De slaagkans van Nederlandse studenten aan de faculteit diergeneeskunde in Gent is maar tien procent. Aan de universiteit van Antwerpen stopt meer dan de helft van de Nederlanders tijdens hun bachelor. Bij Vlaamse studenten is dat een kwart.

8 February 2011 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 13:36
Foto ANP
Foto ANP

Medewerkers van deze universiteiten hebben dat dinsdag gezegd in de Belgische krant De Standaard. Ze reageren op berichten dat Nederlandse studenten massaal overwegen naar Vlaanderen uit te wijken door de kabinetsplannen om het collegegeld voor langstudeerders fors op te trekken. Op dit moment studeren al veel Nederlanders in België omdat ze in eigen land zijn uitgeloot.

Volgens Kristiaan Versluys, directeur onderwijs aan de universiteit van Gent, missen Nederlandse studenten vaak de juiste mentaliteit. „Hun verwachtingen van de opleiding stroken niet met de realiteit.” Nederlanders verkijken zich nogal eens op de hoeveelheid werk die ze aan een Vlaamse universiteit te wachten staat, aldus Versluys. „De slaagcijfers van de Nederlandse studenten zijn nu in ieder geval extreem slecht.” Versluys hoopt maar dat zich in Nederland snel het verhaal verspreidt dat studeren in België niet zo makkelijk is.

Ook de Antwerpse universiteit zit niet echt te wachten op meer Nederlandse studenten. „Wel betere”, aldus een woordvoerder. In Antwerpen studeren nu achthonderd Nederlanders, op een totaal van circa 13.000 studenten. In Leuven staan ruim twaalfhonderd Nederlanders ingeschreven, bijna 3 procent van het totaal.

Volgens de Leuvense vicerector onderwijs Ludo Melis is het Vlaams onderwijs „zeer aantrekkelijk, voor iedereen. De kwaliteit is hoog, de prijs laag”. In Vlaanderen bedraagt het collegegeld 557 euro per jaar. Als het kabinet-Rutte zijn zin krijgt zijn langstudeerders in Nederland straks bijna 5000 euro per jaar kwijt.

Melis van de Leuvense universiteit maakt zich vooralsnog geen grote zorgen over een mogelijke toevloed van Nederlanders. Maar mocht de balans verstoord raken dan „moeten we zoeken naar een Europese oplossing”. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zegt de vinger aan de pols te houden. „Als de situatie uit de hand loopt, zullen we kijken hoe we moeten ingrijpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer