Fouilleeractie op Schiphol
De eerste actie preventief fouilleren op Schiphol heeft woensdag vijftien aanhoudingen opgeleverd. Een van de arrestanten liep met een doorgeladen vuurwapen in de overvolle aankomsthal 3.
Hij wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt de Koninklijke Marechaussee.
Negen anderen krijgen een proces-verbaal van de marechaussee wegens verboden wapenbezit. Zij hebben een wapenstok, pepperspray, een ploertendoder of een steekwapen op zak.
De acties van de marechaussee zijn een waar spektakel. Tientallen marechaussees rennen door de aankomsthallen om vliegensvlug een bepaald gebied af te sluiten. Iedereen die zich daarin bevindt, wordt naar één kant gedreven en aan de fouillering onderworpen. De verrassing is zo groot dat niemand een probleem van de betastingen maakt.
Zo ook twee dames, die zich gewillig laten fouilleren. De vrouwen hebben geen problemen met de actie. Eigenlijk lijken ze net als veel mensen op Schiphol te verbaasd om iets van de actie te vinden. „No problem”, is alles wat drie reizigers, net aangekomen uit Taipei, zeggen als ze worden gefouilleerd. Ze krijgen een brief waarin majoor J. Roede uitleg geeft over de actie.
Voor een man met een wapen op zak in aankomsthal 3 is er geen ontkomen meer aan. Binnen de afzetting is het met een paar honderd mensen druk. De man met het wapen wacht lang, maar uiteindelijk is hij toch aan de beurt en wordt hij er zonder meer uitgepikt. De marechaussee neemt het kleine vuurwapen in beslag, de man wordt onmiddellijk afgevoerd.
Een mevrouw uit Zwolle struint langs een speelgoedwinkel. Ze wil een cadeautje kopen voor haar zojuist geboren kleinkind in Londen, waarnaar ze op weg is. Van het cadeau kopen komt weinig meer als ze in de armen valt van de marechaussee. Toch bij haar ook geen bezwaar. „Het is nodig hè, in deze tijd”, is haar enige commentaar, om vervolgens uitgebreid over haar kleinkind te verhalen.
Na twee acties in de aankomsthallen is parkeergarage P1 aan de beurt. De marechaussee doorzoekt iedere auto die de garage verlaat, inzittenden worden gefouilleerd. In de middag krijgen de taxi’s en hun chauffeurs op de wachtplaats naast P1 eenzelfde behandeling.
De taxichauffeurs tonen begrip, maar hebben ook kritiek. Zo duurt de controle „eindeloos. Daar gaat onze broodwinning”, klinkt het. „Ze moeten niet hier zijn, maar boven.” Met dit laatste doelen de taxichauffeurs op de ronselaars die hun auto’s een niveau hoger hebben staan.
Ronselaars wachten reizigers op in de aankomsthal en bieden zich aan als taxichauffeur. Zij brengen nietsvermoedende buitenlanders voor woekerprijzen naar hun plaats van bestemming. „Vorige week is een Amerikaanse met een mes bedreigd, omdat ze niet met de ronselaar meewilde”, vertelt een taxichauffeur.
De marechaussee mag optreden tegen de ronselaars, maar doet dit veel te weinig, vinden de taxichauffeurs.
De marechaussee zet bij de actie 130 mensen in. Zij controleren in totaal 2000 mensen en doorzoeken 300 voertuigen. De marechaussee is tevreden over het verloop van de actie. De uitvoering verloopt volgens een woordvoerder zonder problemen. Het publiek toont volgens hem veel begrip.
Begin deze maand heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer ingestemd met het aanwijzen van enkele veiligheidsrisicogebieden op Schiphol. Dit maakt acties preventief fouilleren mogelijk. Directe aanleiding vormen zogeheten ripdeals. Mannen met wapens wachten drugsdealers op en beroven hen van hun smokkelwaar, soms met grof geweld en bijna altijd onder bedreiging van vuurwapens. Wapens zouden mogelijk ook in auto’s verborgen liggen.
Maar ook anderszins kunnen wapens een bedreiging vormen voor Schiphol. De marechausseewoordvoerder wijst op de luchthaven als mogelijk doel van terroristen.
De marechaussee evalueert de fouilleeractie binnenkort en bekijkt of deze voor herhaling vatbaar is. De eerste positieve reacties wijzen zeker in die richting.