Landen boos om intrekken kierbesluit sluizen
DEN HAAG (ANP) – Veel Europese landen hebben de afgelopen maanden met teleurstelling en boosheid gereageerd op het besluit van Nederland om terug te komen op het zogenoemde Kierbesluit, ofwel het openen van de sluizen in het Haringvliet om de migratie van vis te bevorderen.
Dat bleek maandag uit brieven die staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft gepubliceerd naar aanleiding van Kamervragen hierover. Het gaat om brieven van de eurocommissaris van Milieu en van buitenlandse bewindspersonen, onder meer uit Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk.
Het huidige kabinet trok de belofte om de sluizen te openen in, omdat Nederland vreest voor dure negatieve gevolgen hiervan, zoals het ontstaan van brak water. Maar volgens critici negeert Nederland hiermee het internationale Rijnverdrag. In andere landen zijn wegens dit verdrag al miljoenen euro’s uitgegeven, onder meer voor vistrappen en natuurlijke oevers.
De Duitse milieuminister Norbert Röttgen uit aan het adres van Atsma en staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zijn zorgen. Hij vreest het besluit waarvan „de impact te voelen zal zijn tot ver over de Nederlandse grenzen”. Eurocommissaris Janez Potocnik van Milieu spreekt in zijn brief, die dateert van 26 november vorig jaar, van „serieuze implicaties”. Hij laat „alle opties” onderzoeken om ervoor te zorgen dat Nederland zich aan de afspraken houdt.
Vorige week zei Potocnik ook dat Nederland EU-wetgeving over milieu moet naleven. Hij wees er ook op dat Nederland zich moet houden aan het aanleggen van verbindingen tussen beschermde natuurgebieden. Volgens Potocnik zal de Europese Commissie passende maatregelen treffen als Nederland zijn verplichtingen niet nakomt.
Atsma gaf eerder opdracht onderzoek te doen naar andere mogelijkheden van ‘visintrek op de rivier’. Eerste resultaten worden in het voorjaar verwacht, zo liet hij in november weten. Over zijn beantwoording „van de buitenlandse correspondentie” verschaft hij de Kamer „te zijner tijd” meer informatie.