Moslimbende Indonesië doodt Ahmadiyahleden
JAKARTA – In Indonesië zijn zondag drie doden gevallen tijdens een botsing tussen opgehitste moslimbewoners en leden van Ahmadiyah.
Ruim vijf ahmadi’s raakten zwaargewond en twee auto’s werden in brand gestoken in het dorpje Ciumbulan in de Javaanse provincie Banten. De bloedige aanval is het eerste geweldsincident tegen de Ahmadiyahsekte waarbij doden zijn gevallen.
In het district Pandeglang zorgde de recente komst van een groep Ahmadiyah tot grote woede bij de lokale moslimbewoners. Ongeveer 1500 fanatiekelingen, van wie een groot aantal gewapend met kapmessen, stokken en stenen, vielen hier gisteren een stuk of twintig Ahmadiyahaanhangers aan die op bezoek waren bij de leider van de sekte in de provincie Banten. De belaagde Ahmadiya-aanhangers hadden de politie gewaarschuwd, „maar de aanvallers waren er sneller”, zei de plaatselijke politiechef, Alex Fauzy Rasyad.
Veel critici uitten felle kritiek op de politie en de regering, die hun ogen zouden sluiten voor het geweld tegen religieuze minderheden, dat ook christenen treft.
De kritiek op incidenten van gisteren is mede zo groot omdat Indonesië gisteren de zogenoemde Dag van Geloof vierde. Tijdens een grote bijeenkomst in Jakarta waarbij ministers en religieuze leiders aanwezig waren, prees secretaris-generaal William F. Vendley van de Wereldconferentie voor Religies van Vrede de religieuze harmonie in Indonesië. Vandaag vond echter een protestdemonstratie plaats in het centrum van Jakarta tegen het geweld.
De Indonesische regering heeft inmiddels lokale moslimgemeenschappen gemaand om terughoudend op te treden en niet voor eigen rechter te spelen. Veel moslimgemeenschappen op Java worden opgezweept door radicale organisaties om geweldsacties te ondernemen tegen ahmadi’s.
In 2010 telden mensenrechtenorganisaties een recordaantal aanvallen gericht op kerkgemeenschappen. Hierbij raakte een predikant levensgevaarlijk gewond. Dit jaar lijken radicale moslimorganisaties het vooral op Ahmadiyah te hebben gemunt.
Het praktiseren van het Ahmadiyahgeloof is bij ministerieel besluit uit 2008 verboden. Veel Indonesische moslims zien de ahmadi’s als afvalligen die evenwel geen afstand willen doen van de islam.
De grote steen des aanstoots is hun opvatting dat Mohammed niet de laatste profeet in de islam is. In Indonesië wonen circa 200.000 ahmadi’s. Met name in West-Java en Lombok zijn ze hun leven steeds minder zekerd, en leven sommigen gedwongen in opvangkampen nadat hun huizen in de as zijn gelegd.
Het Setara Instituut voor Vrede en Democratie zegt dat de godsdienstvrijheid in Indonesië steeds meer in het gedrang komt. In 2010 registreerde de groep 64 incidenten, vergeleken met 18 in 2009 en 17 in 2008.